2013_04_05_inundatii_lespezi14_rszVremea rea a făcut ravagii în mai multe zone din țară. În Bistriţa-Năsăud în urma cantităților mari de precipitații căzute, pe pârâul din localitatea Petriș s-a format o viitură, iar pentru evacuarea persoanelor surprinse a fost necesară intervenția pompierilor militari. Viitura a atins peste un metru în înălțime, oamenii spunând că nu s-au mai confruntat cu o astfel de situație de 40 de ani.

Aproximativ 30 de case din satul Petriș, situată la poalele Munților Călimani, au fost afectate de  viitură formată pe pârâul din localitate în urma ploilor torențiale, iar 50 de persoane au fost evacuate. Viitura a măsurat peste un metru înălțime și a distrus curți, garduri și culturi, luând cu sine și animale. Apa a ajuns și pe carosabil, însă s-a retras.

Persoanele aflate în casele afectate de inundații au reușit să se evacueze în condiții de siguranță.

Oamenii spun că nu au mai văzut astfel de inundații de 40 de ani și se tem de ce este mai rău, având în vedere că precipitațiile continuă să cadă şi la această oră destul de rapid, iar circulația în zonă nu este întreruptă.

Meteorologii au anunţat  precipitaţii  care pot depăşi local de 50 l/mp şi se vor înregistra intensificări de vânt ce vor lua şi aspect de vijelie şi grindină.

Potrivit ANM,aria manifestărilor de instabilitate atmosferică se va restrânge către partea de est şi sud-est a ţării. Astfel, în Moldova, Dobrogea, estul Munteniei, precum şi în zona Carpaţilor Orientali şi local a Carpaţilor Meridionali vor fi averse torenţiale, descărcări electrice, intensificări de vânt. Cantităţile de apă vor depăşi local 20 l/mp şi izolat 45…50 l/mp”.

Județe precum Botoşani, Iaşi, Vaslui, Suceava, Neamţ şi Bacău se află sub cod portocaliu de inundații, iar meteorologii anunță precipitații care vor depăși 70 l/mp.

 

Leave a Reply