daniel tecu faderePreşedintele Asociaţiilor de Români din Diaspora (FADERE), Daniel Ţecu vorbeşte într-un interviu acordat ziarului Mesagerul Românesc despre vulnerabilităţile votului prin corespondenţă şi despre ce poate face Guvernul României pentru a evita fiasco-ul organizatoric de la alegerile prezidenţiale din 2014. Potrivit Autorităţii Electorale Permanente, doar 3.000 de persoane se înscriseseră în Registrul Electoral la sfârşitul lunii iulie.

Reporter: Legea votului prin corespondenţă care, în mod normal, ar fi trebuit să prevină dezastrul organizatoric de la alegerile din 2014 nu pare să fie să o soluţie viabilă pentru cetăţenii din diaspora. De ce credeţi că s-au înscris atât de puţin oameni în Registrul Electoral?

Daniel Ţecu: Ideea votului prin corespondenţă este foarte bună. Sunt totuşi câteva motive pentru care s-au înscris atât de puţini români din diaspora pentru acest sistem de vot.

  • Legea este prost făcută
  • Campania de informare legată de modificările legii electorale a fost slabă şi superficială
  • Interesul românilor pentru alegerile generale este mai scăzut faţă de alegerile prezidenţiale.
  • Legea este la început. Probabil că în timp românii se vor înscrie în număr mai mare.
  • Nu în ultimul rând, românii din diaspora sunt încă reticenţi să îşi dea datele personale statului român. Să nu uităm despre tentativele Statului român de a impozita cumva şi veniturile romanilor care lucrează în afara ţării.

Reporter: Care sunt vulnerabilităţile legii şi ce modificări ar trebui aduse?

Daniel Ţecu: În primul rând legea trebuia să ofere şi posibilitatea votului electronic sau Online. A existat în Parlament o iniţiativă legislativă a deputatului Eugen Tomac care, dacă s-ar fi aprobat, ar fi rezolvat problema. În al doilea rând înscrierea în acest moment este greoaie. Ca o persoană să se înscrie trebuie ori să meargă personal la misiunea consulara, ori să trimită o scrisoare.  Am cerut în nenumărate rânduri ca înscrierea să se facă ONLINE

Reporter: Ordonanţa de urgenţă propusă de Guvernul Cioloş poate rezolva deficienţele votului prin corespondenţă?

Daniel Ţecu: Dacă Ministerul de Externe va pune secţii de vot în toate oraşele lumii unde sunt comunităţi mari de români, problema votului va fi rezolvată.

Reporter: Conduceţi cea mai mare organizaţie din lume care lucrează pentru românii din diaspora. Cum este perceput acest sistem de vot de către oameni? Ştiu despre ce este vorba, cum se pot înscrie în Registrul Electoral?

Daniel Ţecu: Aşa cum am spus mai sus, deocamdată informaţia nu a ajuns la toţi românii. Eu cred că, în acest moment, mai mult de jumătate dintre românii din diaspora nu au auzit de votul prin corespondenţă.

Reporter: Credeţi că s-au făcut suficiente eforturi la nivelul Guvernului pentru promova votul prin corespondenţă? Cum vedeţi dvs. o strategie eficientă de mediatizare în acest sens?

Daniel Ţecu: Campania de informare a fost prost făcută şi cu mulţi bani cheltuiţi. Poate că până la urmă statul român înţelege odată pentru totdeauna că metoda de a face întâlniri la ambasadele româneşti în care numărul românilor care asistă să fie inferior celor veniţi de la Bucureşti pentru a face prezentarea, este ineficientă. Trebuie să se folosească de Asociaţiile româneşti, de Bisericile româneşti, şi de presă românească din diaspora. Trebuia să se facă evenimente mari în care să participe un număr mare de români.

Reporter: Câte secţii de vot ar trebui înfiinţate în Diaspora pentru a evita fiasco-ul din 2014?

Daniel Ţecu: În jur de 1000 secţii de vot. Noi am prezentat în 2014 Guvernului de atunci un plan cu toate comunităţile de români mari unde ar trebui să existe secţii de vot. Şi de această dată suntem pregătiţi dar să vedem dacă Ministerul de Externe va ţine cont şi de solicitările noastre sau va merge pe aceeaşi idee din 2014 de a pune secţii de vot unde cred ei că este bine.

Reporter: Ştiu că aţi transmis o scrisoare deschisă preşedinţiei, semnalând deficienţele sistemului de vot prin corespondenţă. A existat vreo reacţie din partea lui Klaus Iohannis?

Daniel Ţecu: Din păcate Preşedintele Iohannis nu s-a obosit să răspundă scrisorii noastre însă dacă propunerile Guvernului legate de modificări se vor aproba, obiectul scrisorii a fost atins.

Reporter: Şi vorbind despre acest aspect, nu este o noutate pentru nimeni faptul că preşedintele în exerciţiu al României s-a bucurat de o susţinere consistentă din partea diasporei în 2014. Au românii din străinătate aceeaşi încredere în şeful statului ca acum doi ani? 

Daniel Ţecu: Fără îndoială Preşedintele Iohannis nu mai are susţinerea pe care a avut-o din partea românilor din diaspora. Imediat după ce a fost ales a promis multe, însă cei 2 ani de mandat nu s-a ţinut de aceste promisiuni.

Leave a Reply