mosulUn raport al armatei irakiene menţionează primele rezultate ale ofensivei asupra oraşului Mosul, localitate aflată sub controlul grupării teroriste Stat Islamic de mai bine de doi ani. În document se specifică faptul că armata a avansat fără luptă în a doua zi a ofensivei, ocupând în întregime  orașul creștin Karakusch, cunoscut şi sub numele de Bakhdida. Localitatea este situată la aproximativ 30 km sud-est de Mosul. Milițiile teroriste ISIS au fugit fără luptă din oraşul aproape pustiu. Karakusch a fost cândva unul dintre cele mai mari orașe creștine din Irak. Acesta a fost ocupat  în urmă cu mai mult de doi ani, după ce luptătorii kurzi s-au retras de acolo. Zeci de mii de creștini au fugit  din cauza extremiștilor islamişti, din cauza urii acestora împotriva creştinilor. Aproape toți cetățenii acestui oraş vechi au fugit în Kurdistanul irakian după invazia ISIS din data de 6 august 2014. Oraşul este menţionat în anumite scrieri vechi şi datează din anul 610 î.Hr.

Locuitorii asirieni din Bakhdida au devenit creștini în timpul creștinismului timpuriu, prin secolul 4 şi au trecut la Biserica Ortodoxă Siriana  între secolul al 7-lea şi secolul al 11-lea. Sunt oameni cu tradiţii vechi care au rezistat de secole pe acele meleaguri şi au rămas fideli credinţei lor. Multe mănăstiri şi biserici creştine au fost construite de-a lungul timpului, multe monumente fiind adevărate mărturii pentru toţi creştinii:  Biserica Mart Shmony, construită înainte de secolul al 8-lea, mai precis în anul  791, Mănăstirea Naqortaya, construită în  secolul al 7-lea de către Sfântul Ioan din Dailam şi  mai multe alte 8 biserici creştine construite prin anii 1700.

Organizația UNICEF avertizează că mai mult de un milion şi jumătate de persoane, familii cu copii, vor fi în pericol în perioada următoare, pe măsură ce ofensiva din Mosul ia amploare. Potrivit organizaţiei umanitare, copiii sunt expuși riscului de a fi prinşi în focul încrucișat sau între părțile aflate în conflict. De asemenea, pot fi în pericol atunci când sunt forțați să fugă din cauza  luptelor de stradă.

Tot aici se menţionează că în  Mosul copiii au suferit deja teribil în ultimii doi ani din cauza ocupaţiei jihadiştilor extremişti ISIS. Declaraţia a fost făcută de Peter Hawkins, reprezentantul UNICEF în Irak.

UNICEF a asigurat apă, duşuri şi toalete pentru mai mult de 150.000 de persoane în oraşul Mosul. Dar cum au fost acceptaţi şi lăsaţi să intre în oraş nu menţionează distinsul domn. Mai mult decât atât,  aceştia își propun să ajute  mai mult de 350.000 de persoane în săptămânile care urmează.  În Mosul, în pofida regulilor  radicale islamice dure,  copiii sunt lăsaţi  să se vaccineze  împotriva poliomielitei și rujeolei.

„Lucrăm  în jurul  ceasului  pentru a ne asigura că UNICEF poate ajuta aceşti copii”, a spus Hawkins. Tot el a menţionat ca UNICEF invită părţile implicate în această luptă să protejeze copiii și să respecte dreptul umanitar internațional, astfel încât copiii și familiile lor să nu fie victime colaterale în luptele din Mosul.

În cazul în care ISIS poate fi alungat din Mosul, ce pot să facă aceştia decât să se baricadeze?  Ultima bază majoră a lor rămâne Raqqa  din Siria.

Experții consideră că eliberarea oraşului  Mosul  este  o luptă decisivă împotriva ISIS în Irak. Recucerirea localităţii este o chestiune de timp, cred experţii militari. Marea întrebare este cât de mult timp și cu ce costuri umane?

Potrivit informațiilor furnizate de irakieni și kurzi în primele 24 de ore de la lansarea atacului Alianţei – un amestec format din cel puțin șase forțe militare,  au fost ocupate deja 20 de sate sau oraşe mai mici.

 În alte zone luptătorii ISIS au fugit. În alte regiuni au existat lupte grele. Situaţia este confuză. Și, nu de puţine ori există diferite informații pe surse arabe sau europene parțial contradictorii despre lupta care se dă pentru oraşul Mosul.

Acum, se pare că este doar  o chestiune de timp până  ca forţele Aliate să intre în orașul Mosul. Irakienii și kurzii avansează mai repede decât era de așteptat, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării al Statelor Unite. „Avem de-a face cu o misiune dificilă și de lungă durată”, a completat acesta. Ministrul francez al  Apărării,  Jean-Yves Le Drian a încercat să fie cât mai convingător. „Nu este un Blitzkrieg”,  făcând referire la termenul din germană pentru acţiuni de tip „război fulger”.

Mosul, al doilea mare oraș din țară, un adevărat bastion ISIS în Irak, este plin de  miliții  teroriste. Localitatea are o importanță strategică pentru jihadiştii islamişti radicali. Abu Bakr al-Baghdadi a numit această regiune “Califat”, în singura apariţie publică a şefilor organizaţiei teroriste ISIS. Din comerţul cu petrol, Califatul a făcut milioane de dolari, bani care au ajutat la recrutarea de luptători din statele islamice, devenind astfel   un simbol al puterii de luptă a ISIS.

În urmă cu doi ani, câteva sute de jihadiști  au învins şi au gonit armata irakiană din oraşul Mosul, în numai două zile.  Renunţând sau pierzând oraşul Mosul, jihadiştii ISIS pierd de fapt simbolul puterii şi luptei lor teroriste.

Imaginile de propagandă de pe Internet arată faptul cum aceştia construiesc poziţii de apărare în jurul caselor din Mosul.

 Între 8.000 şi 20.000 de luptători ISIS sunt concentraţi în acest oraş, potrivit surselor irakiene sau surselor arabe. Agenţiile de presă susţin că principalii  lideri  ISIS s-ar  fi retras deja din Mosul, iar ziarele din Israel spun că în oraş nu ar fi mai mult de 1.000 de jihadişti care asigură, de fapt fuga, spre vest în Siria a liderilor organizaţiei. Aceştia mizează pe neînţelegerile care ar putea să apară între forţele care atacă Mosulul şi în timpul pe care l-ar putea câştiga pentru a supraviețui.

Să fie acesta sfârşitul ISIS? Cu siguranță, nu. În Siria și în  mai multe țări africane sunt încă prea puternici. Milițiile teroriste, prin ideologia radical islamistă, cred  în construirea  pe termen lung a unui  Califat ce se va forma în Orientul Mijlociu. Cine va conduce orașul Mosul după retragerea ISIS? Armata irakiană sau kurzii? Nu există niciun consens între forțele participante în această Alianţă.

Singura justificare pentru ofensiva din 16 octombrie asupra oraşului Mosul a fost dorința președintelui Obama de a recuceri oraşul cu ajutorul forţelor aliate, până la sfârşitul mandatului său, în ianuarie 2017.

Marius Marin

Leave a Reply