westlandNu este pentru prima dată când ziarul Mesagerul Românesc aduce în atenția cititorilor nereguli grave săvârșite în parohii românești din SUA. Am relatat, în repetate rânduri, despre tensiunile care există în interiorul Episcopiei Ortodoxe Române din America, după suspendarea Preasfințitului Irineu Duvlea, dar și despre afacerile dubioase derulate de conducerea ROEA.

Iată că nici Arhiepiscopia Ortodoxă Română din Cele două Americi nu este ferită de scandaluri. Pe adresa redacției ne-a fost semnalată situația Bisericii Ortodoxe Sf. Simeon din Westland, Michigan. Din surse apropiate, am aflat că părintele Florian Radu Roman care slujește aici din mai 2006 a intrat în posesia casei parohiale pentru suma de… atenție, 1 dolar.

Casa, care din spusele enoriașilor valorează peste 100. 000 de dolari a ajuns să fie tranzacționată în acte la prețul de doar 1 dolar. Am primit mai multe acte doveditoare care confirmă spusele sursei noastre, documente pe care vi le vom prezenta mai jos.

Am stat de vorbă cu mai mulți enoriași de la Biserica Sf. Simeon, în mai multe rânduri, pentru a reda cu exactitate evenimentele.

În urmă cu câteva zile, Arhiepiscopia Ortodoxă Română din Cele două Americi (ROAA) a trimis o echipă în Westalnd pentru a investiga situația. În urma unei solicitări scrise transmise de ziarul nostru, ni s-a comunicat faptul că ancheta este în derulare și că nu putem avea, pentru moment, un punct de vedere oficial din partea ROAA.

Contactat telefonic, părintele Florian Radu Roman nu a negat situația. Ba dimpotrivă, domnia sa consideră că acea casă parohială i se cuvine, întrucât a slujit gratis mai mulți ani la biserica Sf. Simeon. ”Am avut o înțelegere cu enoriașii de aici. Nu este nimic ilegal în ceea ce am făcut”, s-a apărat părintele Roman.

Dacă există un acord între amebele părți, cum s-a ajuns la această situație tensionată? Ne vom lămuri, cel mai probabil, la finalul anchetei.

Din păcate, cazul Bisericii Sf. Simeon din Wesland nu este unul singular. Astfel de nereguli se întâmplă în multe parohii românești din SUA, chiar și la cel mai înalt nivel.

De exemplu, în urmă cu câteva săptămâni, au apărut în mediul online documente scanate care atestă faptul că și la Episcopia Ortodoxă Română din SUA s-au efectuat tranzacții cu terenuri pentru sume modice. Dacă ROAA a răspuns solicitărilor făcute de Mesagerul Românesc, înțelegând nevoia de a comunica, prin intermediul mass media cu românii ortodocși din SUA, cealaltă Episcopie nu dă dovadă de aceeași transparență. Înalt Prea Sfinția Sa, Nathaniel Popp a refuzat de-a lungul timpului dialogul cu presa, ajungând chiar să interzică accesul jurnaliștilor la evenimente ce țin de interesul public.

Leave a Reply