igor_dodon_maia_sandu_84325100Preşedintele Republicii Moldova va fi ales pe 13 noiembrie, când va avea loc al doilea tur de scrutin. Se vor confrunta candidatul socialist, Igor Dodon, şi candidata Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu. De altfel, şi sondajele arătau că aceştia erau candidaţii cu cele mai mari şanse de a intra în turul al doilea.

Se anunţă o luptă strânsă în turul doi al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, între candidatul pro-rus, Igor Dodon şi cel pro-european, Maia Sandu.

După procesarea a 99,4 la sută din numărul total al proceselor verbale, Igor Dodon continuă să conducă cu 48,23 la sută, iar pe locul secund se situează contracandidatul său pro-european, Maia Sandu, a transmis reporterul TVR Moldova Ileana Pârgaru, pentru Telejurnalul de la ora 13.00.

Dacă Maia Sandu a spus că votul în primul tur este o primă victorie, pentru Igor Dodon scrutinul este o mică înfrângere. Candidatul socialist a ratat victoria încă din primul tur.

La scrutinul electoral din 30 octombrie au participat 1 milion 433 de mii de cetățeni, adică aproape 49% din numărul alegătorilor înscriși în listele electorale. Cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale va avea loc pe 13 noiembrie.

Candidatul socialiştilor, Igor Dodon, a obţinut 48,5% din voturi, iar Maia Sandu, care e susţinută de 3 partide pro-europene, are 38,2%. Acestea sunt rezultate preliminare, după numărarea a 99,5% dintre voturi.

Prezenţa la urne a fost, conform datelor preliminare, de 48,9% din totalul persoanelor cu drept de vot.

Republica Moldova se confrunta cu mari probleme economice, accentuate anul trecut şi de furtul a 1 miliard de dolari din bănci, echivalentul a 15 la sută din PIB.

Oamenii au ieşit atunci în strada, iar FMI şi Uniunea Europeană au blocat ajutoarele pentru Chişinău, inflaţia a explodat, iar moneda naţională s-a prăbuşit.

Un fost premier, Vlad Filat,  a fost pus sub acuzare, încătuşat în direct la televizor şi arestat.

Dar mulţi moldoveni cred că şi alţi membri ai elitei pro-europene au fost complici în această escrocherie. Ambii candidaţi au promis că vor fi pedepsiţi vinovaţii pentru furtul secolului.

Cei doi au însă planuri diferite pentru relaţiile externe. Candidatul pro-rus, Igor Dodon, a spus că, dacă va câştiga, va organiza un referendum în privinţa acordului de asociere la Uniunea Europeană şi va propune ca Moldova să facă parte din Uniunea Euroasiatică, dominată de Moscova.

Maia Sandu, fost economist la Banca Mondială şi fost ministru el Educaţiei, promite o mai mare apropiere de Europa. Ea a avertizat că Moldova s-ar putea întoarce în sfera de influenţă a Moscovei.

Leave a Reply