unnamedMai sunt câteva săptămâni până la alegerile parlamentare din 11 decembrie, iar românii din diaspora sunt aşteptaţi să îi voteze pe cei care îi vor reprezenta în Parlamentul României în următorii patru ani. Acest scrutin aduce şi o nouătate pentru românii stabiliţi peste hotare. Este vorba de controversatul sistem al votului prin corespondenţă care ar trebui să uşureze procesul electoral în străinătate. Ziarul Mesagerul Românesc vine în sprijinul dumneavoastră şi vă prezintă programul candidaţilor înscrişi pe liste pentru diaspora la alegerile din 11 decembrie. Printre cei care a acceptat invitaţia ziarului nostru se numără Marius Vili Sârbu, candidat din partea PSD.

Marius Marin: Românii din diaspora au posibilitatea, la alegerile parlamentare din 11 decembrie, să voteze prin corespondenţă. Această modificare a sistemului electoral ar trebui să ducă la evitarea neregulilor care s-au înregistrat la prezidenţialele din 2012. Credeţi că vom mai avea cozi în secţiile de votare din străinătate?

Marius Vili Sârbu: Avem motive să credem că nu se vor înregistra cozi la secţiile de votare din străinătate. Aşa cum bine aţi menţionat, în acest an, românii din diaspora au avut posibilitatea de a-şi exprima opţiunea politica prin intermediul votului prin corespondenţa. În afară de aceasta, numărul secţiilor de votare a fost suplimentat cu 111 peste numărul celor înfiinţate pentru alegerile parlamentare din 2012. Este o realitate şi faptul că participarea la vot, în cazul alegerilor parlamentare, este mai redusă decât în cazul alegerilor prezidenţiale. Astfel, în anul 2008, aceasta a fost de 39,2%, iar în anul 2012, ea a fost de 41,72% dintre românii înscrişi pe listele electorale.

Marius Marin: În jur de 9.000 de români din diaspora au optat pentru votul prin corespondenţă. De ce credeţi că s-au depus atât de puţine cereri, în condiţiile în care în străinătate trăiesc în jur de 4 milioane de conaţionali?

Marius Vili Sârbu:  Într-o măsură, este umană şi firească o anumită reţinere iniţială, în faţa oricărei noutăţi, oricărei schimbări.  Cred că va fi nevoie de o perioadă de acomodare, în care românii din diaspora să se pună la curent cu privire la această modalitate de vot.  Eu am votat prin corespondenţă şi sper că toţi cei care au decis să voteze astfel să aibă o experienţă bună şi să împărtăşească avantajele acestui tip de vot cu cei din jur, cu comunitatea. Deşi s-au făcut eforturi în acest sens, poate că este nevoie de un alt tip de campanie de informare, gândită pe o perioadă mai lungă înainte de alegeri, astfel încât să ne asigurăm că detaliile legate de această modalitate de vot au ajuns la toţi cetăţenii români de peste hotare.

Marius Marin: Ministerul Afacerilor Externe a dispus suplimentarea numărului de secţii de votare în străinătate. Cu toate acestea românii cu drept de vot susţin că numărul acestora este insuficient. Sunt pregătite autorităţile să organizeze, fără probleme, alegerile de lună viitoare?

Marius Vili Sârbu:  Cu toate că nu pot răspunde în numele autorităţilor care organizează alegerile din 11 decembrie, îmi exprim speranţa că vor fi întrunite toate condiţiile pentru ca procesul prin care românii  de peste hotare îşi exprimă prin vot opţiunile politice să se desfăşoare în cele mai bune condiţii. Iar când vorbim despre numărul de secţii de votare, nu trebuie să uităm faptul că românii de dincolo de graniţe au putut solicita votul la o secţie din apropierea locuinţei, în cazul în care se înregistrau la AEP mai mult de 100 de solicitări pentru aceeaşi localitate. Din informaţiile de la Autoritatea Electorală Permanentă, în această bază legală, s-a întrunit pragul minim de solicitări pentru şapte secţii de votare în diaspora, 4 în Republica Moldova, 2 în Spania – la Tarancon şi la Torrejon De Ardoz, şi una în Marea Britanie, la Luton.  Poate că pentru aceste alegeri intervalul de timp premergător nu a fost suficient, însă cred că această prevedere legală trebuie avută în vedere de românii din diaspora, pentru scrutinuri electorale viitoare.

Marius Marin: Există 6 mandate de senatori şi deputaţi pentru diaspora. Nu vi se pare o cifră mică, dacă ne raportăm la numărul de români stabiliţi peste hotare?

Marius Vili Sârbu:  În condiţiile în care milioane de români trăiesc şi muncesc peste hotare, este absolut justificat ca diaspora să solicite creşterea numărului de parlamentari care să o reprezinte la Bucureşti. Aceasta trebuie să rămână ca o sarcină prioritară pentru viitorul legislativ. Aş dori să menţionez că, şi pentru a compensa calitativ acest deficit, PSD şi-a alcătuit listele pentru diaspora în mod preponderent din români care trăiesc în comunităţi din străinătate şi care cunosc, în mod nemijlocit, problemele acestora.

Marius Marin: Care ar fi şansele unui candidat independent să fie ales deputat sau senator în diaspora, ţinând cont de numărul de semnături necesare pentru a fi trecut pe liste? De ce sunt sabotaţi, practic, oamenii din afara sistemului?

Marius Vili Sârbu:  Acesta este un alt aspect pentru care viitorul Parlament trebuie să găsească o soluţie, ca şi pentru situaţia cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate, cei cu paşapoarte CRDS, care – în contextul actualei legislaţii – pot vota, însă nu pot candida. Sunt o serie de astfel de prevederi ale legii, care trebuie puse în discuţie şi ajustate, ţinând cont de complexitatea problematicii unei diaspore extrem de numeroase. Acum, mai mult ca niciodată în istoria sa, România se confruntă cu aceste realităţi şi trebuie să le pună în centrul dezbaterii publice şi al deciziei politice.

Marius Marin: Care au fost criteriile pe baza cărora aţi fost inclus pe listele partidului?

Marius Vili Sârbu:  Principalul criteriu după care a fost alcătuită lista a fost apartenenţa la una dintre marile comunităţi româneşti din lume. Au existat şi criterii valorice şi de reprezentare: 30% sunt tineri, 50% dintre candidaţi sunt femei. Media de vârstă este de 46 ani pentru lista de la Senat şi 37 ani pentru lista de la Camera Deputaţilor. Cei prezenţi pe listă sunt profesionişti cu cariere serioase: avocaţi, medici, ingineri, cadre didactice ori antreprenori. Cred că este  o listă cu reprezentativitate, formată din oameni care cunosc foarte bine experienţa şi problemele românilor din diaspora şi sunt extrem de onorat să mă aflu pe primul loc al listei pentru Senat.

Marius Marin: Ce vă face potrivit pentru această funcţie? Care ar trebui să fie calităţile unui senator sau deputat de diaspora?

Marius Vili Sârbu:  În primul rând, un parlamentar de diaspora trebuie să cunoască din proprie experienţă şi prin contact direct cu ele, dacă se poate, preocupările şi doleanţele românilor de peste hotare.  Locuiesc în Spania de zece ani şi, atât ca român, dar şi ca avocat, mă confrunt cu acestea în fiecare zi. Le înţeleg gradul de gravitate şi de interes în comunitatea românească. În plus, cred că o cunoaştere prealabilă a legii, aşa cum este cazul meu, uşurează munca parlamentară, o face mai eficientă. Desigur, nu toţi parlamentarii trebuie să fie jurişti, e nevoie de o paletă cât mai reprezentativă de profesiuni – economişti, profesori, medici, antreprenori  – pentru ca dezbaterea parlamentară să fie făcută în cunoştinţă de cauză. Nicidecum în ultimul rând, cred că trebuie să ai deschiderea de a te implica, de a fi un om căruia îi pasă şi care nu îi uită pe cei care l-au trimis în parlament.

Marius Marin: Foarte mulţi români din diaspora consideră că ar trebui să fie reprezentaţi în Parlamentul României de oameni din comunităţile lor şi nu de „trimişi” ai partidelor politice. Cum comentaţi acest punct de vedere?

Marius Vili Sârbu:  Este o aşteptare absolut justificată, întrucât cei care trăiesc , muncesc şi studiază peste hotare trebuie să fie siguri că oamenii care îi reprezintă în Parlamentul României cunosc din proprie experienţă şi înţeleg cu exactitate preocupările şi aspiraţiile comunităţilor româneşti de peste graniţe. Cum spuneam, aceasta a fost criteriul principal pe baza căruia a fost formată lista PSD,  este un răspuns direct la cererea românilor din diaspora şi un semn că partidul nostru a înţeles ce îşi doresc românii din diaspora. În afară de Spania, pe această listă veţi găsi români din Italia, Marea Britanie, Grecia, Israel şi Republica Moldova.

Marius Marin: Care credeţi că sunt cele mai mari probleme ale românilor din diaspora?

Marius Vili Sârbu:  Pentru că e vorba despre domeniul meu de competenţă, aş porni de la problemele legate de legi şi de modul acestora de aplicare. Fie că este vorba despre legislaţia legată de muncă, de recunoaşterea studiilor sau a altor documente profesionale şi personale, de probleme de drept civil, românii de peste hotare se confruntă cu numeroase situaţii în care discuţii bilaterale şi clarificări legislative ar fi binevenite.  În afară de acestea, putem vorbi despre sprijinul pe care statul român trebuie să îl asigure românilor de peste graniţe, precum şi de simplificarea şi eficientizarea relaţiei dintre cetăţean şi statul român.

Un alt capitol vital este consolidarea tuturor punţilor de legătură cu ţara, pentru românii de diaspora. Şi aici, capitolele de abordat sunt numeroase – educaţia în limba română peste hotare, mass media de limba română, mediul asociativ românesc, ca şi aspectele legate de conservarea tradiţiilor şi spiritualităţii româneşti.

Aş aminti, tot în sensul legăturii cu ţara, interesul pe care românii de peste hotare îl manifestă cu privire la ceea ce se întâmplă în ţară, pe mai multe planuri: politic, economic, social şi cultural.  Şi, tot aici, aş menţiona faptul că este important şi felul în care ţara îi priveşte pe românii din diaspora. Ei îşi doresc să fie implicaţi, să fie apreciaţi pentru realizările lor profesionale şi personale, să participe, pe de o parte, la discutarea marilor teme care preocupă societatea  românească şi, pe de altă parte, la promovarea României la nivel internaţional.

Marius Marin: Cu ce program veniţi pentru românii din străinătate?

Marius Vili Sârbu:  După cum ştiţi, PSD se prezintă, pentru aceste alegeri, cu un program foarte pragmatic, bazat pe cifre şi pe lucruri concrete, bine documentate, program pe care îi invit pe cei interesaţi să îl parcurgă, într-o forma bine structurată, pe site-ul indraznestesacrezi.ro.  În ceea ce îi priveşte pe românii de peste hotare, voi trece în revistă, pe scurt, câteva dintre cele mai importante direcţii de acţiune şi măsuri care le sunt destinate.

Pentru a da startul unui proces real de debirocratizare, PSD a iniţiat şi votat deja legea privind eliminarea a 102 taxe nefiscalte, între care se numără şi 25 taxe consulare. Astfel, umilinţa şi pierderea de timp în fata ghişeelor, pentru românii de peste hotare, vor fi drastic reduse. După cum probabil ştiţi, legea a fost trimisă la Curtea Constituţională, spre analiză, de către preşedintele Iohannis, însă vă pot asigura că, odată cu întoarcerea ei la Parlament, ea va fi votată de către toţi parlamentarii social democraţi.

Tot în sensul uşurării relaţiei dintre cetăţean şi statul român, propunem flexibilizarea orarului şi creşterea adresabilităţii în instituţiile publice, inclusiv pentru punctele de trecere a frontierei, pe perioada concediilor românilor din străinătate şi pe perioada sărbătorilor.

În scopul unei mai bune informări şi unui sprijin mai consistent pentru românii din diaspora, PSD susţine creşterea numărului de ataşaţi pe probleme de muncă din misiunile diplomatice ale României.

În privinţa educaţiei şi cercetării, putem vorbi despre dublarea numărului de elevi în cadrul cursului „Limbă, cultură şi civilizaţie românească” şi despre extinderea programului de tabere ARC, pentru copiii români de peste graniţe, inclusiv pe durata iernii. Aş mai aminti acordarea de burse absolvenților care au urmat cursurile universitare sau postuniversitare în străinătate și care se întorc în sistemul național de învățământ și cercetare românesc, precum şi crearea unui cadru instituțional coerent în vederea permanentizării colaborării cu diaspora ştiinţifică românească.

Nu în ultimul rând, pentru o gestionare coerenţa şi eficientă a problematicii românilor de peste hotare, susţinem înfiinţarea unui minister specific, care să concentreze efortul administrativ în această privinţă.

Ca un cadru general, programul PSD se adresează tuturor românilor, pentru ca pe noi toţi ne priveşte posibilitatea că România să aibă o clasă de mijloc prosperă şi numeroasă, o infrastructură bine dezvoltată, un sistem de sănătate eficient şi modern, o educaţie de nivel internaţional şi un mediu de afaceri dinamic, dar predictibil.

Marius Marin: Cum comentaţi rezultatul alegerilor din Republica Moldova?

Marius Vili Sârbu:  Cred că rezultatul alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova este doar un punct de parcurs pe linia care conduce către integrarea europeană. Acest popas nu va genera niciun fel de schimbare în privinţa susţinerii pe care România o acordă drumului european al Republicii Moldova. În perioada 2012 – 2015, PSD a sprijinit în mod real şi consistent acest parcurs şi va continua, fără nicio îndoială, să o facă.

Marius Marin: Credeţi în unirea Republicii Moldova cu România? Se mai poate vorbi despre îndeplinirea acestui ideal cu un preşedinte prorus?

Marius Vili Sârbu:  Suntem aceeaşi inimă, bătând la fel, în spiritul limbii, culturii şi spiritualităţii care ne definesc. Într-o Europă unită, ne putem regăsi şi putem merge mai departe împreună, oricât de întortocheat pare a fi drumul până la atingerea acestui scop. Până atunci, România trebuie să se asigure că susţine, fără şovăire, eforturile de integrare europeană ale Republicii Moldova.

Marius Marin: Cum vedeţi noul context geopolitic, ţinând cont de rezultatul alegerilor din SUA, Moldova şi Bulgaria?

Marius Vili Sârbu:  Trăim, cu toţii, într-un climat global complex, în care fiecare act politic trebuie recepţionat cu calm, urmărit şi analizat cum se cuvine.  Importantă pentru România, în acest context geopolitic, este – aşa cum au afirmat-o extrem de clar liderii PSD –  dezvoltarea parteneriatelor strategice pe care le are acum, angajamentelor cu aliaţii din NATO şi cu partenerii din Uniunea Europeană. Nu există nicio ezitare în acest sens. Dincolo de acest fapt, rezultatele alegerilor din aceste ţări ţin de exerciţiul democratic şi trebuie privite ca atare.

Leave a Reply