balena1-e1489670813215-380x216O întreagă armată de adulţi luptă cu un duşman perfid care pândeşte copiii pe Internet. Părinţi, educatori, psihologi şi poliţişti abia reuşesc să facă faţă unei provocări şi, imediat, apare alta. După ce „Balena albastră” a făcut ravagii printre adolescenţii din estul Europei şi a ucis și la noi, un nou joc periculos devine viral pe Facebook, de data asta unul cu zâne… pentru copiii mai mici şi mai uşor de manipulat.

Noul joc a pornit pe reţelele de socializare din Rusia de la Sofia, o fetiţă care a pus o întrebare nevinovată pe contul ei de Facebook: „Cum pot să devin o zână?” A primit imediat răspuns de la un “binevoitor”. Necunoscutul a sfătuit-o să deschidă toate arzătoarele aragazului, la miezul nopţii, când toată lumea din casă doarme. Ascultătoare, Sofia a făcut întocmai. Spre norocul familiei, fetiţa a aprins din greşeală focul. Ce-i drept, micuţa s-a ars, dar nimeni nu a murit asfixiat.

Săptămâna aceasta, zece elevi de la două şcoli din Argeş au ajuns la medic cu răni pe braţe, după ce au jucat “Balena Albastră”. Trei copii care provin din familii înstărite din Sascut, Bacău, şi încă trei din Dâmboviţa, au ajuns în evidenţele Poliţiei din acelaşi motiv. Minorii sunt acum atent supravegheaţi şi au primit consiliere psihologică.

Specialiştii avertizează că tinerii jucători sunt traumatizaţi, pe măsură ce primesc misiuni tot mai dificile, îşi pierd încrederea în sine şi ajung în pragul sinuciderii. Ca să anihileze tot răul produs de “Balena Albastră”, un cercetător din Republica Moldova a creat un joc care îi îndeamnă pe oameni să facă fapte bune şi l-a numit „Balena Roz”.

Ideea a fost promovată de vloggerii din România, dar a fost respinsă de psihologi, care spun că timpul petrecut de minori în faţa calculatorului ar trebui limitat, mai ales atunci când este vorba de jocuri online.

Şi asta, explică specialiştii, fiindcă un copil nu are capacitatea de a-şi trasa singur limite, iar dacă stă prea mult pe internet, poate deveni anxios, nesigur, irascibil sau poate simţi nevoia să se izoleze.

Potrivit unui studiu realizat de Salvaţi Copiii, 45% din adolescenţii de la noi au mărturisit că au fost afectaţi emoţional sau au fost jigniţi în spaţiul virtual.

Leave a Reply