Ungaria a lansat  o campanie antieuropeană în care le cere cetăţenilor opiniile cu privire la modul în care ar trebui să facă faţă politicilor Bruxelles-ului, care, potrivit guvernului de la Budapesta, ameninţă independenţa ţării.

Chestionarul, intitulat „Să oprim Bruxelles-ul“, a fost trimis către fiecare casă din Ungaria, a anunţat un înalt oficial guvernamental, la lansarea oficială a campaniei.   „Urmează mari decizii şi lupte, iar Ungaria nu poate ieşi victorioasă decât dacă are sprijinul întregii ţări“, a declarat Bence Tuzson. Chestionarul include şase întrebări, referitoare în special la problema imigraţiei.

Una dintre acestea este „Ce trebuie să facă Ungaria atunci când, în pofida unei recente serii de atacuri teroriste în Europa, Bruxelles-ul doreşte să o forţeze să permită intrarea migranţilor care au ajuns ilegal în ţară?“. Pentru răspuns se oferă posibilitatea de a alege între „a permite acestor migranţi să se deplaseze liber pe teritoriul ţării“ şi „să fie menţinuţi sub supraveghere până când autorităţile decid cu privire la cazul lor“, adaugă agenţia de presă citată.   O altă întrebare se referă la organizaţiile neguvernamentale internaţionale, care, potrivit guvernului ungar, susţin imigraţia ilegală sau se „amestecă“ în treburile interne ale ţării.   De câteva luni, guvernul ungar încearcă să reprime diverse ONG-uri pe care le califică drept „politice’“ sau „militanţi mercenari“, în special cele fondate de miliardarul de origine ungară George Soros.

În anul 2015, în Ungaria a fost organizată o „consultare naţională“ similară, subiectul fiind legat de „imigraţie şi terorism“. Acţiunea a stârnit critici dure, în special din partea agenţiei Naţiunilor Unite pentru refugiaţi.   Totodată, în luna octombrie a anului trecut a fost organizat un referendum privind cotele obligatorii de refugiaţi adoptate la nivelul Uniunii Europene.   Cei care au votat au respins masiv (98,32%) relocarea refugiaţilor în cadrul UE, însă nu au fost suficient de numeroşi pentru ca şeful Executivului de la Budapesta să câştige această consultare populară. Rata participării a fost sub 45%, iar voturile exprimate au reprezentat numai 40% din numărul celor înscrişi, cu mult sub pragul de 50% pentru ca referendumul să aibă forţă de lege.

Leave a Reply