Mai bine… doi?

April 10, 2017

Suntem între două păreri : fie să dorim o relație stabilă și binefăcătoare, fie  să rămânem singuri, dezamăgiți de eșecurile  și pagubele  ce ni le oferă o apropiere riscantă. Familia este laboratorul care ne surprinde cele mai acute și mai furtunoase experimente ale  incoerenței maritale. Merită să rămânem în parteneriat, sau să instituim singularitatea vieții , ca unica și meritata siguranță emoțională și … relațională? Nu trebuie să uităm că relația cu noi înșine este mai de preferat decât o relație vulcanică și ucigătoare de dragoste și respect. Revenim : merită să ne aruncăm în turbulența familială, sau să contestăm validitatea mariajului?

Nu trebuie să uităm că o căsătorie cheamă în viața celor doi o schimbare dramatică , asemenea unui cutremur de mare magnitudine, schimbând complet relieful vieții autonome. Începi să trăiești în lumina sau în întunericul celuilalt, odată ce intri în legătura maritală. Nu mai poți face ce vrei. Nu mai poți să amâni responsabilitatea și obligațiile căsătoriei. Trebuie să schimbi prioritățile , altădată preferate. Ești chemat să nu mai trăiești pentru tine și gusturile tale, ci să dezvolți o ofertă zilnică bazată pe sacrificii. Uff, e tare greu! Dacă nu ți-a plăcut orezul când erai burlac, acum e musai să-ți placă! Dacă nu era cândva respectabil pentru tine să vorbești banalități, acum trebuie să înghiți mărunțișurile consoartei tale care își detaliază cele mai nesemnificative gesturi ale treburilor casei.Când vrei să dormi nu poți, că ai obligații. Când vrei să te uiți la meciul preferat ești strigat să dai o fugă să cumperi gogoșari. Când vrei să –ți cumperi un cauciuc de rezervă , celălalt îți aduce aminte de criza economică a bugetului familiei.  Merită ?

E drept că viața în doi solicită, ajustează, elimină, completează, disciplinează, sacrifică, epuizează uneori, inversează preferințe și te confruntă zilnic. Ce câștigi și ce pierzi? În primul rând prin celălalt te vezi cum nu te-ai fi văzut altfel. Ești sub analiză și critică constructivă. Începi să te cunoști în adevărata ta mărime. Este locul unde înveți să te desprinzi de obiceiuri disfuncționale, care aduc pagubă sănătății fizice și emoționale. În familie  ai ocazia să-ți vezi egoismul și mândria mai bine decât în orice circumstanță și să înveți să dăruiești, sau mai mult, să te dăruiești celuilalt. Descoperi că zâmbetul partenerului tău este o sursă de sănătate sufletească mai mare decât orice victorie a echipei tale preferate. Deodată, constați că dezvolți o gândire planificată și rațională pentru că folosești comunicarea și gândirea celuilalt care te investește. Mai descoperi ceva: că reușita în doi este mai prețioasă și mai deplină decât reușita fiecăruia în parte. Numim această experiență , sinergie. Constați că leadership-ul în doi aduce o viață mai bogată când e împărtășit. Lecția complementarității este  uimitoare în a aduce deplinătate în relație și competiția maritală devine păguboasă și inutilă. E ca și când ai patru ochi, două guri, două perechi de urechi, patru mâini și patru picioare. Ești o forță și așa și este! Dezvolți grija pentru celălalt, compasiunea, empatia și mijlocirea pentru binele partenerului. Cu alte cuvinte îți dezvolți un caracter și astfel ajungi om întreg.

Mai bine doi? Se pare că orice comentariu e derizoriu. Dar un preț trebuie plătit!

 

Leave a Reply