Parisul a devenit din nou ţintă a terorismului islamic, după ce un individ a deschis focul seara trecută asupra unui vehicul de patrulă a poliţiei. Suspectul, pe numele său Karim Cheurfi, cunoscut şi ca Abu Yusuf al-Belgik, este un cetăţean francez, în vârstă de 39 de ani. El a fost neutralizat de forţele de ordine, însă nu înainte de a ucide un poliţist şi a răni grav alţi doi. Preţ de câteva ore, celebrul bulevard Champs Elysees, înţesat de obicei cu turişti veniţi din toate colţurile lumii, a fost complet blocat de maşini de poliţie. Franţa devenea pentru a infinita oară, în ultimii ani, câmp de bătălie pentru islamiştii decişi să semene teroare printre occidentalii care nu le împărtăşesc doctrina.

În timp ce forţele de ordine încercau să rezolve situaţia tensionată din Paris, principalii candidaţi la alegerile prezidenţiale îşi prezentau platforma şi ideile în ultima confruntare televizată dinaintea scrutinului de duminică. Poate avea impact un astfel de incident în ochii electoratului? Mai poate înclina în vreun fel balanţa?

Cel mai probabil, majoritatea francezilor au decis deja pe cine vor pune ştampila duminică, însă, cu siguranţă un astfel de eveniment nu poate trece neobservat. Atacuri precum cel de la Nissa, Bataclan sau Charlie Hebdo au schimbat pentru totdeauna felul în care occidentalii se raportează la imigranţii musulmani. Chiar dacă de multe ori, teroriştii sunt cetăţeni europeni, ajunşi la a doua sau a treia generaţie, marea lor majoritate nu s-au integrat niciodată în societate.

Atacurile teroriste au ajuns să fie la ordinea zilei în mai toate colţurile Europei, iar acest lucru nu poate avea decât un rezultat cert: escaladarea populismului şi adâncirea prăpastiei dintre occidentali şi imigranţi. Bineînţeles că incidentul de seara trecută de la Paris va fi speculat electoral şi cine mai în măsură să facă acest lucru decât candidata extremei dreapta, Marine Le Penn?

Franţa ar trebui să restabilească imediat controalele la frontieră şi să-i expulzeze pe străinii care se află în atenţia serviciilor de informaţii, este soluţia propusă de candidata Frontului Naţional la alegerile prezidenţiale din Franţa. Ea a cerut guvernului socialist francez să aplice imediat aceste măsuri care sunt incluse în campania sa.

De cealaltă parte, prezidenţiabilul En Marche, Emmanuel Macron le-a cerut francezilor să nu îngenuncheze în faţa fricii, îndemnându-şi totodată contracandidaţii să nu dea lecţii de superioritate după incidentul de pe Champs Elysees.

”Democraţia este mai puternică”, a precizat candidatul En Marche.

Emmanuel Macron a condamnat inclusiv slăbirea serviciilor de informaţii locale în urmă cu zece ani, o politică implementată de fosta administraţie conservatoare a preşedintelui Nicolas Sarkozy şi a premierului Francois Fillon.

Prezidenţiabilii şi-au exprimat deja solidaritatea faţă de forţele de poliţie în urma atacului armat care a vizat trei ofiţeri în zona centrală a metropolei Paris.

Candidatul Les Republicans, Francois Fillon, a declarat că îşi anulează acţiunile de campanie prevăzute vineri

Părerea că acest atentat va influenţa rezultatul alegerilor din Franţa de duminică este împărtăşită şi de preşedintele SUA, Donald Trump. Liderul de la Casa Albă a transmis condoleanţe poporului francez după incidentul de seara trecută, exprimându-şi regretul pentru cele întâmplate!

”Un alt atentat terorist în Franţa. Francezii nu vor mai suporta multe incidente asemănătoare. Va avea un efect uriaş asupra alegerilor prezidenţiale!”, a scris Trump pe contul său de Twitter.

Atacul armat a fost revendicat de către jihadiştii Statului Islamic.

Franţa se află în stare de urgenţă încă din 2015 şi s-a confruntat cu un val de atacuri islamiste, majoritatea comise de tineri care au crescut în Franţa şi Belgia. În total, peste 230 de oameni au fost ucise în atacuri teroriste din ultimii doi ani, cele mai sângeroase atacuri zguduit Paris şi Nisa.

 

Ştefania Andreescu

Leave a Reply