În societatea zilelor noastre, oamenii normali merg la şcoală, îşi întemeiază familii, cariere, au pasiuni. Oamenii normali iubesc, au grijă de cei din jur, au pasiuni, îi respectă pe cei din jur. Au un cod etic şi moral, care-i determină să respecte integritatea celor din jur. Au capacitatea să-i înţeleagă şi să-i tolereze pe cei diferiţi lor. Au şi capacitatea de a ierta greşelile celor din jur. Orice religie, orice morală, orice legislaţie ne îndeamnă la astfel de lucruri.

Oamenii anormali pun bombe, intră cu maşini în mulţime, trag în oricine nimeresc, într-un cuvânt omoară oameni. Ce-i determină pe aceşti oameni să fie aşa? Cei mai mulţi dintre aceştia sunt nişte neadaptaţi, majoritatea emigranţi, care nu pot face faţa rigorilor unei societăţi democratice şi capitaliste. Din cauza asta ei se simt marginalizaţi, adună frustrări, şi caută un motiv pentru a răbufni. Ideea că fac un lucru sfânt, un gest pentru Allah le este introdusă în minte de câţiva clerici musulmani şi jihadişti. Atunci ei găsesc motivul să ucidă. Prin felul acesta ei cred că se răzbună pe toţi cei care le-au râs în faţă la un interviu de angajare sau la vreun examen de admitere. Ei pur şi simplu urăsc fericirea şi liniştea celorlalţi, şi după o viaţă anonimă au, în sfârşit, ocazia de a deveni vedete, de a se vorbi despre ei zile întregi la televizor.

Poate fi combătut terorismul?

Lăsând la o parte stoparea valului de imigranţi, sporirea măsurilor de securitate şi controalelor la evenimentele publice, o măsură urgentă ar fi şi ignorarea completă a identităţii acestor terorişti. Să nu le mai apară fotografiile în media, nici numele să nu le mai fie rostit. Să se înţeleagă în acest fel că sunt doar nişte anonimi, şi că nimeni nu va auzi vreodată de ei. O altă metodă este ceva mai complicată şi ţine de bucătăria internă a religiei islamice. Clericii musulmani de bună-credinţă pot încerca, împreună, demontarea mitului de război sfânt, de jihad, de sacrificiu prin omorârea de oameni nevinovaţi. Coranul nu spune niciunde că dacă te arunci în aer şi strigi Allah este mare, vei fi răsplătit cu nşpemii de virgine pe lumea cealălaltă. Clericii se pot aduna şi pot explica oamenilor toate acestea…că omorând oameni nevinovaţi nu capeţi nicio răsplată în nicio religie de pe Pământ. Dimpotrivă, vei fi condamnat la un chin veşnic. Dar nu numai că nu o fac, dar şi îndeamnă oamenii la ură religioasă. Oare nu aşa au pornit toate ideologiile extremiste? Atunci când cineva s-a crezut mai important, mai luminat, mai inteligent decât ceilalţi, a pornit urgia împotriva lor, fiindcă îi considera o piedică în dezvoltarea lor, sau chiar îi doreau subordonaţi.

Terorismul nu poate fi combătut decât printr-un efort colectiv, chiar şi din partea celor care ar avea de câştigat de pe urma unei Europe dezbinate şi plină de frică. Pentru că acel câştig nu ar fi decât unul temporar, Europa a demonstrat mereu în istorie că-şi poate reveni chiar şi după orori îngrozitoare. Este de datoria noastră, însă, să nu ajungem la aşa ceva.

Ionuţ Laurenţiu D.

Leave a Reply