După ce au câştigat alegerile în iarnă, cu o diferenţă de invidiat, cei de la PSD au arătat că nu au maturitatea suficientă să se concentreze pe promisiunile făcute electoratului. Eterna luptă pentru putere a primat şi de această dată, aruncând partidul în haos.

Sorin Grindeanu, personajul de la Timiş, introdus în scenă chiar de Liviu Dragnea, în urmă cu câteva luni, odată cu nominalizarea sa pentru funcţia de premier, este cel care a scos la suprafaţă toate tensiunile, orgoliile şi bătăliile care mocneau în interiorul PSD. Grindeanu a rămas fără nici un membru în propriul Cabinet, după ce coaliţia de guvernare i-a retras sprijinul politic, iar miniştrii PSD şi ALDE şi-au dat demisia, rând pe rând. Chiar şi aşa, premierul refuză să renunţe la postul pe care îl ocupă. Va pleca, spune el, abia când preşedintele Klaus Iohannis va garanta numirea unui înlocuitor de la PSD în fruntea Guvernului. Ba mai mult, într-o postare pe Facebook, şeful Executivului a făcut un ultim apel către foştii săi colegi, îndemnându-i „să nu le fie frică să treacă de partea bună”.

Degeaba, însă, din câte se pare, pentru că la şedinţa Comitetului Executiv a partidului, conducerea forului a continuat execuţia lui Sorin Grindeanu. Nu numai că a fost exclus din partidul în care a stat 21 de ani. Împotriva sa va fi înaintată o moţiune de cenzură. Este singura modalitate prin care Liviu Dragnea poate să scape de acest adversar care nu părea să îi pună probleme, acum câteva luni. Grindeanu joacă o carte a victimei care nu prea i se potriveşte. Premierul a ştiut foarte bine care sunt condiţiile în care a fost adus la Palatul Victoria.

În conferinţa de presă de seara trecută, şeful Executivului a reproşat faptul că evaluarea miniştrilor nu a fost una corectă şi că a fost doar un pretext pentru a fi înlăturat din schemă. Numele penalului Darius Vâlcov, celebrul colecţionar de tablouri, dosite în pereţii casei, a fost menţionat de mai multe ori de Sorin Grindeanu, premierul dând de înţeles că această evaluare nu ar fi fost de competenţa fostului PDL-ist. Cu toate acestea, Grindeanu nu a reproşat nimic la preluarea funcţiei de premier, deşi acelaşi Darius Vâlcov colabora cu Executivul pentru punerea în practică a programului de guvernare. Ce este de făcut în acest moment, dacă premierul continuă să se încăpăţâneze să rămână în funcţie?

Dragnea nu poate să riposteze decât printr-o moţiune de cenzură, împotriva propriului Guvern. O mişcare riscantă. PSD are nevoie de 233 de voturi pentru a-l înlătura pe Sorin Grindeanu. În tot acest timp, opoziţia tace mâlc. PNL-ul are propriile bătălii interne pentru şefia partidului. USR susţine organizarea de alegeri anticipate, iar PMP se bucură să vadă colapsul adversarilor social-democraţi. Dacă stăm să ne gândim, Traian Băsescu are oarecum dreptate. Toată nebunia din PSD a fost provocată de doi foşti PDL-işti, Dragnea şi Vâlcov, „care ştiu cum se distruge un partid din interior”. Moţiunea de cenzură va fi depusă luni, urmând ca miercuri să fie citită. Dacă nu trece, Grindeanu va putea să continue să guverneze, înlocuind, rând pe rând, fiecare ministru. Postul de secretar general al Guvernului a fost deja ocupat de….. ghiciţi cine. Celălalt „preferat” al lui Liviu Dragnea, fostul premier Victor Ponta!

Marius Marin

Leave a Reply