Nu degeaba România este cunoscută sub numele de „Republica Procurorilor”. Înregistrările cu şefa DNA, difuzate duminică seara de un post de televiziune, arată cam cum se face justiţie într-o ţară ce se pretinde democratică. Materialele audio confirmă, de fapt, o bănuială pe care o aveam cu toţii. DNA acţionează abuziv, la comandă, prin presiuni şi şantaj, ca într-un stat poliţienesc.

Ridicată în slăvi de presa de profil, sub pretextul luptei anti-corupţie, Laura Codruţa Kovesi a transformat România într-o ţară a denunţătorilor. În înregistrările ajunse în presă, vedem o şefă DNA însetată de putere, furioasă că procurorii „stau cu curu pe dosare”, în loc să scoată numărul de condamnări visat de domnia sa. Scuzaţi limbajul academic, am citat-o exact pe doamna Kovesi. La fel de plastică este şi exprimarea „mânca-ţi-aş gura”, utilizată, bineînţeles, în şedinţele interne, după cum reiese din înregistrările respective.

Visul şefei DNA este, după cum ni se confirmă astăzi, să aibă în portofoliu nume cu greutate. De exemplu, să fie „decapitat instituţional domnul premier în dosarul ăla cu casele”. În înregistrări, Kovesi face referire la întâlnirea de la Cheile Grădiştei din 9 şi 10 martie, ceea ce înseamnă că premierul la care se referă este Sorin Grindeanu. Dosarul vizat este cel legat de retrocedarea caselor naționalizate, dosar în care Robu și Ciuhandu au fost puși sub acuzare. Premierul era, pe atunci, viceprimar. Se pare că dosarul ar fi o răzbunare după un control făcut la DNA de Ministerul Justiţiei, aflat în subordinea lui Grindeanu.

Premierul nu a vrut să comenteze înregistrările, declarând că mai întâi trebuie verificată autenticitatea fişierelor audio. Liviu Dragnea a reacționat, la rândul lui, în presă, mai ales că în respectivele înregistrări apare şi numele fostei sale soţii, Bombonica Dragnea.

”Situaţia este foarte gravă pentru că asta arată un tip de abordare care nu este corect sau egal din partea unei instituţii întregi. Să vedem dacă înregistrările sunt autentice.”, a spus Dragnea.

”Atâta timp cât preşedintele nu este în ţară amân să mă pronunţ.”, a mai adăugat acesta referitor la demisia șefei DNA.

”Aştept cu mare interes să văd dacă sunt autentice. În plan personal m-a deranjat foarte tare că s-a vorbit de fosta soţie”, a declarat liderul PSD.

Mult mai tranşant a fost liderul PMP, Traian Băsescu. Fostul preşedinte a spus că şefa DNA ar trebui ÎNCĂTUŞATĂ şi dusă la beci.

“Această înregistrare îmi confirmă un lucru şi anume că oamenii politici sunt ţinte pentru doamna Kovesi. Am văzut afirmaţia ‘hai să îl reducem pe primul ministru’, e vorba de Grindeanu, am văzut afirmaţia că are nevoie de 3-4 miniştri, pentru că astea-s de răsunet, am văzut afirmaţia că ‘hai să ieşim cu ceva şi hai ieşiţi cu Udrea, Ioana Băsescu’. (…) Deci sunt canalele controlate care execută politicieni. (…) OUG 13 nu este singurul dosar în care doamna Kovesi s-a implicat direct, să controleze şi să aprobe tot ce trebuie ca să se ajungă la ţintă. Mai sunt dosare, eu mai ştiu cel puţin unul. (…) Femeia asta trebuie arestată pe loc. Trebuie încătuşată, trimisă la beci, unde a trimis atâţia oameni nevinovaţi, şi pe urmă procurorii care au fost obligaţi să facă dosare să vină martori. Au stat zeci de oameni politici importanţi în beciuri, pentru că doamna avea nevoie să iasă cu dosare răsunătoare’, a afirmat Traian Băsescu, la România TV.

”Pot spune că m-am păcălit când am numit-o, drama e că și domnul Iohannis s-a fript. Această femeie este o eroare a justiției, ea caută numai vârfuri pentru că alea îi aduc celebritatea. Pe mine m-au îngrozit aceste înregistrări!”, a mai spus Traian Băsescu.

Cum reacţionează şefa DNA în faţa unei demascări evidente? Poate v-aţi fi aşteptat la o demisie de onoare, măcar aşa să mai salveze puţin din imaginea dezastruoasă pe care a creat-o Justiţiei din România. Desigur că nu. Am cere prea mult. Cu un tupeu fantastic, doamna Kovesi a ajuns să afirme chiar că fişierele audio sunt trunchiate. O parte a acestor înregistrări par a fi făcute în contextul organizării a două şedinţe de analiză, ambele la data de 30 martie 2017, la care au participat, în mod separat, procurorii din cadrul a două secţii operative din cadrul Structurii Centrale: Secţia de combatere a corupţiei şi Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie. Conform celor două procese verbale întocmite, în cadrul acelor şedinţe, la care alături de Laura Codruţa Kövesi au participat şi cei doi adjuncţi ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie, s-a discutat despre “operativitatea soluţionării cauzelor, ritmicitatea în administrarea probelor, respectarea cu stricteţe a normelor de procedură penală”, se arată într-un comunicat DNA. Ca ridicolul să meargă până la capăt, Kovesi a cerut Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie  DESCHIDEREA UNUI DOSAR PENAL  cu privire la infracţiunea de inducere în eroare a organelor judiciare.

Marius Marin

Leave a Reply