Telenovela alungării PS Irineu (Duvlea) de la conducerea Episcopiei Ortodxe Române din SUA (ROEA) este departe de a ajunge la final. Dacă săptămâna trecută, ziarul Mesagerul Românesc vă prezenta concluziile anchetei desfăşurate de Sinodul Bisericii Ortodoxe din America (OCA), în urma cărora PS Irineu a fost retrogradat la statutul de simplu monah, iată că vin şi primele reacţii oficiale!

Într-o scrisoare deschisă, Preasfinţitul Episcop Irineu a contestat rezultatele investigaţiei interne a celor de la OCA, declarând că a fost victimă într-un “proces de tip inchizitorial, cu o sentinţă prestabilită cu mult timp înainte”. PS Irineu acuză că „infracţiunile canonice grave” de care este acuzat nu sunt susţinute prin dovezi şi foloseşte ca argument faptul că detaliile privind incriminarea sa nu au fost făcute publice.

„Decizia Sinodului OCA vine la capătul unei judecăţi nedrepte, cu mult prea multe ilegalităţi şi vicii de procedură asumate de cei care au decis atât de greşit în privinţa realităţilor evidente. Înţeleg în mod clar dorinţa celor care timp de aproape doi ani de zile au lucrat împotriva mea, preoţi şi laici, unii dintre ei fiind chiar cei cărora eu le-am întins o mână, i-am salvat din situaţia lor de aici, din România pentru a trăi o viaţă decentă pe tărâm American. Le înţeleg pe toate, dar asta nu înseamnă că voi putea încuviinţa vreodată ura şi nesăbuinţa cu care au acţionat împotriva mea”, susţine PS Irineu.

Într-adevăr, exprimarea celor de la OCA, în documentul în care se prezintă concluziile anchetei, este destul de vagă şi lasă loc de interpretări. Practic, enoriaşii au citit cu stupefacţie acea scrisoare deschisă adresată Episcopiei Ortodoxe Române din SUA, însă mulţi nu au înţeles care sunt “infracţiunile canonice” de care se face vinovat PS Irineu.

Pentru prima dată de la izbucnirea scandalului, IPS Nathaniel (Popp) a avut o reacţie publică, la scurt timp după finalizarea investigaţiilor. Lăsând de înţeles că nu a avut nimic de-a face cu retrogradarea PS Irineu, Arhiepiscopul Nathaniel a încercat să se distanţeze de evenimentele neplăcute care au afectat imaginea Vetrei. Ca să întărească lipsa de implicare în decizia celor de la OCA, IPS Nathaniel a menţionat că nu a fost prezent la şedinţa Sinodului în care s-a stabilit alungarea PS Irineu din conducerea Episcopiei.

Conflictul dintre cei doi este însă bine cunoscut în comunităţile ortodoxe de români din SUA, iar taberele sunt împărţite. Mulţi enoriaşi continuă să creadă în nevinovăţia PS Irineu în ciuda acuzaţiilor grave ce i se aduc. Un mare semn de întrebare îl ridică şi modul lipsit de transparenţă în care s-a desfăşurat ancheta celor de la OCA. Ştim doar că PS Irineu a fost investigat pentru comportament sexual neadecvat, lucru specificat pe site-ul Episcopiei Ortodoxe Române din SUA, dar nimeni nu poate garanta că vorbim despre un proces just, atâta timp cât nu au existat organe independente care să supravegheze lucrurile şi nici reprezentanţi mass-media. Enoriaşii sunt sfătuiţi să ia de bune concluziile anchetei, fără  să ştie care sunt, cu subiect şi predicat, acuzaţiile care i se aduc Preasfinţitului Irineu şi care au fost dovezile care au condus către acest deznodământ.

Arhiepiscopul Nathaniel nu pare dispus să renunţe la război, în ciuda faptului că PS Irineu nu mai face parte din conducerea Episcopiei Ortodoxe Române din SUA. Trist este că în tot acest scandal singurii care au de pierdut sunt enoriaşii. Oricum, ne-am obişnuit deja ca părerea lor să nu conteze.

Marius Marin

Cele două scrisori semnate de IPS Nathaniel (Popp), după finalul anchetei realizate de OCA

Scrisoare de clarificare a Preasfintitului Episcop Irineu cu privire la decizia Sinodului OCA ROEA

Leave a Reply