Guvernul Turciei a lansat marți o primă serie de evenimente din această săptămână dedicate comemorării unui an de la lovitura de stat eșuată, întreprinsă de un grup din cadrul armatei turce, informează agenția de presă dpa.

Premierul turc Binali Yildirim s-a deplasat la cimitirul din Istanbul, unde s-a recules în fața a o parte dintre mormintele celor care și-au pierdut viața în noaptea de 15 iulie anul trecut.

Evenimentele de comemorare vor culmina cu un discurs susținut în parlament de președintele Recep Tayyip Erdogan la 16 iulie, pentru a marca momentul când a fost atacată clădirea legislativului turc.

De la acel puci, Turcia a impus starea de urgență care îi garantează guvernului puteri sporite și a întărit prin referendum atribuțiile președintelui Recep Tayyip Erdogan.

În jur de 50.000 de oameni au fost arestați și 150.000 de funcționari de stat, inclusiv cadre didactice, judecători și militari, au fost concediați în contextul stării de urgență declarate după puciul eșuat.

Organizații pentru apărarea drepturilor omului și critici la adresa guvernului afirmă că Ankara se îndreaptă spre un regim autoritar de ani de zile, proces care s-a accelerat după lovitura de stat eșuată și referendumul din aprilie anul curent.

Guvernul de la Ankara susține că în spatele loviturii de stat s-a aflat predicatorul islamic Fethullah Gulen, care s-a autoexilat în SUA, acesta din urmă respingând în mod constant orice implicare.

Stefania Andreescu

Leave a Reply