Premierul Mihai Tudose s-a întâlnit astăzi la Palatul Victoria, cu ministrul Apărării Naționale, Adrian Țuțuianu, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, și cu șeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă.

Potrivit surselor, cei patru oficiali discută pe teme de siguranță națională și înzestrare.

Întâlnirea are loc la o zi după ce o agenție a Pentagonului a anunțat că Departamentul de Stat american a aprobat o posibilă vânzare de sisteme de rachete de apărare Patriot către România în valoare de 3,9 miliarde de dolari.

Ministrul Adrian Ţuţuianu a exprimat convingerea că realizarea acestui program va întări capacitatea de apărare a României, va consolida flancul estic al Alianţei şi va dezvolta şi consolida Parteneriatul Strategic dintre România şi SUA. Ministerul Apărării Naţionale precizează faptul că va informa periodic opinia publică referitor la derularea programului de înzestrare cu sistemele HSAM.

Alte teme aflate pe agenda întâlnirii au fost stadiul implementării Iniţiativei pentru Reasigurarea Europeană (European Reassurance Initiative/ERI) şi necesitatea intensificării eforturilor comunităţii internaţionale de contracarare a ISIL/DAESH, România rămânând ferm angajată în această direcţie.

Sistemul Patriot, dorit de România, este dotat cu rachete de ultimă generaţie construite, în special, împotriva celor balistice. Fiecare are o greutate de 350 de kilograme, poate să se deplaseze cu o viteză de 5000 de kilometri pe oră, are o rază de acţiune de 20 de kilometri şi poate să atingă o altitudine de 24 de mii de metri. Patriot este dotat si cu un radar complex care poate să detecteze în timp record o rachetă trasă de inamic şi să reacţioneze la ameninţare în doar câteva secunde.

Patriot este considerat cel mai avansat sistem de apărare antiaeriană din lume, printre puţinele care au fost testate în condiţii reale de luptă.

 

 

Leave a Reply