Franța se pregătește să comemoreze un an de la sângerosul atentat de la Nisa. Atacatorul a lovit exact pe 14 Iulie, de ziua națională a Franței, când mii de persoane se pregăteau să admire focurile de artificii. Atentatul a fost revendicat de gruparea Stat Islamic – dar zeci de victime au fost musulmani.

14 iulie 2016, era Ziua National a Franței, zi de vacanța și de sărbătoare pentru francezi. Nimic nu anunța ce avea să se întâmple – atentatul terorist de la Nisa

Totul s-a petrecut înainte de miezul nopții, când un camion a intrat pur și simplu în mulțimea venită să admire focurile de artificii de pe celebra arteră – Les Promenades des Anglais.

In câteva minute, spaima, teroarea, suferința și moartea s-au instalat.

Bilanțul a fost unul cutremurător – 86 de morți și 434 de răniți.

Șoferul camionului, un tânăr de 31 de ani, Mohamed Lahouaiej Bouhlel, francez cu origini tunisiene, a fost împușcat de poliție. Pe 16 iulie, organizația teroristă Stat Islamic a revendicat atentatul.

Primele pagini ale ziarelor au titrat în urmă cu un an « Oroare, încă o dată » – Le Figaro, « 14 Iulie, oroare la Nisa » – Le Parisien. Totul s-a petrecut la doar opt luni după un alt atac terorist – atacul de la Bataclan din 13 Noiembrie 2015.

Anul acesta, se vor organiza ceremonii de comemorare, o paradă și un concert în memoria victimelor atentatului. Pentru prima dată în calitate de Președinte, Emmanuel Macron va participa după defilarea de pe Champs Élysée, la aceste ceremonii.

Stefania Andreescu

Leave a Reply