Beijingul a respins vineri “declarațiile deplasate” ale mai multor țări străine cu privire la moartea în detenție a disidentului Liu Xiaobo, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2010, afirmând că este vorba despre o “afacere internă” chineză.

“China este un stat de drept. Tratamentul dosarului Liu Xiaobo ține de problemele interne chineze, iar țările străine nu sunt în poziția de a face declarații deplasate”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing, Geng Shuang, citat de agenția Xinhua.

“Lansăm un apel țărilor în cauză să respecte suveranitatea justiției chineze”, a adăugat el, la o zi după decesul opozantului politic care s-a stins din viață din cauza unui cancer hepatic la câteva săptămâni după ce fusese plasat în libertate condiționată într-un spital din nord-estul țării.

Liu Xiaobo, 61 de ani, a petrecut peste opt ani în detenție, condamnat pentru “subversiune”.

Mai multe țări au adus un omagiu luptei sale în favoarea democrației și drepturilor omului, Comitetul Nobel acuzând la rândul său Beijingul că poartă “o gravă responsabilitate” în decesul acestuia.

Disidentul chinez Liu Xiaobo, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2010, a murit joi.

Opozantul de 61 de ani a fost eliberat condiționat și spitalizat după ce a fost diagnosticat în mai cu un cancer de ficat în fază terminală. Înainte de aceasta, el a stat opt ani în detenție, condamnat pentru ”subversiune”.

Beijingul s-a opus plecării sale în străinătate pentru tratament și a afirmat că starea lui interzicea orice deplasare, contrar a ceea ce spuseseră doi medici occidentali care au primit permisiunea de a-l vizita.

Liu Xiaobo este primul laureat al Premiului Nobel pentru Pace care moare privat de libertate, după pacifistul german Carl von Ossietzky, decedat în 1938 într-un spital în timp ce era închis de naziști.

Ştefania Andreescu

Leave a Reply