Un camion ce transporta peste 3 tone jumătate de mixine, o specie de animale preistorice în formă de ţipar ce produc mucus din abundenţă, s-a răsturnat pe o autostradă din statul Oregon, dând naştere unor imagini desprinse parcă din filmele SF.

Camionul, ce transporta acest peşte pentru a fi exportat în Coreea unde este considerat o delicatesă, nu a putut opri în timp util într-o zonă în care se efectuau lucrări de reparaţie a drumului. Conform poliţiei statului Oregon, manevrele şoferului au făcut încărcătura camionului să se mişte şi un acvariu plin cu aceste mixine să ajungă pe carosabil. Ulterior, toate acvariile din acest camion s-au răsturnat pe carosabil, fapt ce a condus la un mic accident în lanţ ce a implicat câteva autovehicule, fără ca cineva să sufere răni serioase.

Peştii ajunşi astfel pe carosabil au acoperit maşinile şi autostrada în acest mucus, pe care îl produc din abundenţă ca mijloc de protecţie sau atunci când se simt în pericol. „O singură mixină poate umple o găleată cu mucus, aproape instantaneu”, a afirmat ecologistul marin Dr. Andrew Thaler. Conform acestuia, mucusul acestor peşti este atât de rezistent încât oamenii de ştiinţă studiază posibilitatea creerii unui material textil super-rezistent din acesta.

„În fapt mucus nu este nici măcar termenul potrivit. Este un filament vâscos-elastic alcătuit din micro-fibre ce formează un gel semi-solid. Este ceva asemănător cu pânza Omului-Păianjen”, a declarat Dr. Thaler.   Mixinele, ce au evoluat acum aproximativ 300 de milioane de ani, sunt creaturi fără ochi dar cu rânduri de dinţi ascuţiţi, capabili să perforeze carcase dure. Aceştia pătrund în interiorul altor peşti prin gura acestora sau prin tractul digestiv şi-şi consumă prada pe dinăuntru.   Autorităţile au fost nevoite să folosească un buldozer şi furtunuri cu apă pentru a curăţa întreaga zonă. Operaţiunea a durat şapte ore.

Leave a Reply