Rex Tillerson s-a deplasat marți în Thailanda, prima vizită a unui secretar de stat american în această țară după lovitura de stat din 2014, pentru a încerca să convingă Bangkokul de necesitatea izolării regimului de la Phenian prin suspendarea colaborării economice cu acesta, relatează AFP.

În acest sens, SUA sunt îngrijorate de existența unui număr tot mai mare de companii nord-coreene de export-import ce utilizează Bangkokul drept ‘hub’ regional, schimbându-și numele în mod frecvent, a explicat un diplomat de rang înalt care face parte din delegația ce îl însoțește pe Tillerson în vizita în Thailanda.

Aliat tradițional al SUA, Thailanda este în schimb una dintre puținele țări din Asia de Sud-Est care găzduiește o ambasadă nord-coreeană pe teritoriul său și întreține legături comerciale importante cu Phenianul.

Prin urmare, SUA doresc să convingă regimul militar thailandez să închidă aceste firme ‘paravan’ pentru a elimina respectivul canal comercial utilizat până acum fără restricții de Coreea de Nord, a adăugat diplomatul american.

Un alt mijloc de a ‘strânge lațul’ în jurul Phenianului — Washingtonul va cere Thailandei să înăsprească regimul de vize pentru nord-coreeni, foarte flexibil până acum.

Totuși, SUA au ținut să sublinieze că această înăsprire nu trebuie să-i vizeze pe refugiații nord-coreeni, în condițiile în care mulți locuitori ai Coreii de Nord fug via Thailanda în Coreea de Sud.

Rex Tillerson se va întâlni la Bangkok cu liderul juntei, generalul Prayut Chan-O-Cha, precum și cu noul rege Maha Vajiralongkorn.

Secretarul de stat american a exclus luni, în timpul vizitei la Manila, o revenire rapidă la masa dialogului cu Coreea de Nord și a estimat că noua rundă de sancțiuni la adresa Phenianului demonstrează că lumea și-a pierdut răbdarea față de ambițiile nucleare nord-coreene.

Stefania Andreescu

Leave a Reply