Comisia de anchetă a alegerilor prezidențiale din 2009 îi cere ministrului Justiției, Tudorel Toader să îl sancționeze pe procurorul general Augustin Lazăr, pentru că a refuzat toate cererile comisiei.

 Membrii comisiei se plâng că Augustin Lazăr i-a ridiculizat printr-o postare pe Facebook în loc să le răspundă personal.

Surse din Comisie spun că cel mai probabil, joi va fi redactată o scrisoare care va fi trimisă ministrului Justiției, pentru ca acesta să ia măsuri pentru refuzurile repetate a lui Augustin Lazăr de a pune la dispoziția Comisiei dosarul penal care a fost instrumentat.

Procurorul general arăta în mesajul său că cererea Comisiei de anchetă ridică o problemă de drept, pentru că activitatea unei astfel de comisii nu are nicio tangență cu o anchetă judiciară.

„Ministerul Public este preocupat de respectarea principiului cooperării loiale între instituțiile și autoritățile statului și nu are intenția de a sfida alte instituții, în pofida speculațiilor sau interpretărilor emoționale lansate în spațiul public. Solicitarea Comisiei parlamentare de anchetă a unor aspecte privind alegerile electorale din 2009 este în analiză, urmând să fie clarificată în perioada următoare. Cererea ridică o problemă de drept, respectiv definirea limitelor legale și a cadrului cooperării loiale, care trebuie să se facă cu respectarea Constituției și a legilor în vigoare, având în vedere specificul activității judiciare”, se arată într-un mesaj al procurorului general, postat pe pagina de Facebook a Ministerului Public.

Lazăr sublinia, de asemenea, că, la paragraful nr. 38 din decizia Curții Constituționale 430 din 21 iunie 2017 se prevede că: „activitatea unei comisii de anchetă nu are nicio tangență cu o anchetă judiciară”.

Leave a Reply