Bărbatul bănuit că a comis atacul de miercuri împotriva unor soldați la periferia Parisului, rănit de gloanțe în momentul arestării sale, se afla în continuare spitalizat joi la Lille, în nordul Franței, și nu poate fi audiat de polițiști, a declarat o sursă din cadrul poliției.

Algerianul în vârstă de 36 de ani a fost rănit de cinci gloanțe în timpul arestării sale miercuri pe o autostradă în direcția Calais, la câteva ore după ce a rănit șase soldați la Levallois-Perret (nord-vestul Parisului) care participau la operațiunea antiteroristă Sentinelle.

“Nu poate fi încă audiat”, a declarat sursa din cadrul poliției. Bărbatul, care nu este listat S (siguranța statului), are un singur delict, o infracțiune la legislația privind străinii, a precizat sursa.

Anchetatorii au descoperit identitatea presupusului agresor în timpul arestării sale, după mai multe ore în care bărbatul a fugit la bordul unui autoturism BMW, reperat datorită “informațiilor oferite de cetățeni și a unor înregistrări video”, potrivit sursei citate.

Atacul survine la patru zile după o tentativă de atac împotriva altor militari la Turnul Eiffel.

Guvernul a denunțat rapid un ‘act deliberat’ și Parchetul antiterorist a deschis o anchetă.

Franța, care participă la coaliția militară internațională pentru eradicarea grupării jihadiste Statul Islamic (SI) în Irak și Siria, este amenințată de grupările islamiste. Din ianuarie 2015, un val de atentate jihadiste, în cea mai mare parte revendicate de SI, s-a soldat în total cu 239 de morți. Ultimele au vizat în special forțele de ordine și locuri simbol ale Franței.

Atacul, ale cărui motive rămân necunoscute, a avut loc într-un context de puternică amenințare teroristă în Franța într-un oraș în care se află mai multe servicii importante în combaterea terorismului, inclusiv Direcția generală de securitate internă (DGSI).

Starea de urgență, instituită după atentatele din noiembrie 2015, a fost prelungită recent până la 1 noiembrie. Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat la 14 iulie că operațiunea Sentinelle va fi revizuită ‘în profunzime’ în ceea ce privește eficacitatea și evoluția amenințării teroriste.

Stefania Andreescu

 

Leave a Reply