Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a dat aviz negativ propunerilor de modificare a legilor Justiţiei. Avizul este doar unul consultativ, însă.

„Scorul” voturilor a fost unul destul de strâns, 10-8, iar ministrul Justiţiei Tudorel Toader nu a participat la şedinţă.

Modificările la legile Justiţiei au fost criticate de asociaţiile magistraţilor, de preşedintele Klaus Iohannis, iar Ambasada SUA şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la unele dintre prevederi.

„Am votat cu toată convingerea pentru un aviz negativ. Este un proiect făcut la modul — l-am apreciat drept superficial, fără să țină cont de propunerea instanțelor și parchetelor, fără să țină cont de propunerea sau propunerile adoptate la nivel de CSM în două rânduri. Lucrurile care interesează sistemul, lucrurile tehnice au fost transpuse la un nivel mic, lucrurile cu un impact masiv gen Inspecția Judiciară în subordinea Ministerului Justiției, gen schimbarea regulilor în ceea ce privește recrutarea magistraților, promovarea lor ori aspectele legate de numirea procurorilor la nivel de vârf, dar și la nivel local, pentru că ați observat că la nivel de structuri specializate intervenția ministrului Justiției se manifestă până la nivel județean. Toate acestea le-am considerat (…), ca membru CSM, lucruri dăunătoare care nu pot fi schimbate, pentru că noi am avut alte propuneri, așadar ministrul nu a ținut cont de ele, ele nu pot fi schimbate nici în urma acestui proiect”, a declarat Bogdan Mateescu, după votul din plenul Consiliului Superior al Magistraturii.

 Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a afirmat că membrii CSM „mai aveau puțin și își scoteau ochii”.

„În CSM, dacă ne uităm bine, cred că toată lumea vede, dar dânsul se face că nu vede, nu că nu vede. Dânsul vede, înțelege și știe. La CSM mai aveau puțin să-și scoată ochii și să-și taie gâtul și el spune că are încredere în CSM și că funcționează totul foarte bine. Iată o dovadă în plus că se bucură de această situație, deoarece consecințele sunt defavorabile (…) în ceea ce privește actuala majoritate pe care încearcă să o răstoarne cu mijloacele pe care le-am văzut: chemând iarăși asociații neguvernamentale, dintre care unele, probabil, că au un singur membru sau doi membri, sunt neînregistrate, sunt nereprezentative și, în final, într-un sistem democratic reprezentativ, trebuie să mai aibă încă ceva — legitimitate. Și nu au legitimitate ca să vorbească în numele cetățenilor, în numele poporului, pentru că sistemul pe care noi îl avem, de democrație parlamentară, presupune voturi exprimate direct de cetățeni pentru cei care îi reprezintă în Parlament. Președintele cred că face o mare greșeală, pentru că își dezvăluie mult prea devreme planurile”, a susținut Tăriceanu.

Ambasadorul Hans Klemm a declarat că Statele Unite sunt îngrijorate că propunerile ministrului Tudorel Toader pentru reforma justiției ar putea întoarce România din drumul pe care l-a parcurs până acum de model în regiune pentru lupta anticorupție.

Întrebat cum crede că evoluează lucrurile în legătură cu legile din justiție, ambasadorul a spus că „Statele Unite au îngrijorări” legate de propunerile făcute de ministrul de justiție. „Am discutat acest subiect cu ministrul și cu alți membri ai Guvernului și am spus acest lucru și printr-o declarație publică. Aș crea să punctez aici că această declarație publică, acest comunicat pe care l-am dat în 29 august nu a fost dat în numele meu personal, ci în numele Statelor Unite, al Guvernului Statelor Unite, nu al Ambasadei sau al meu ca ambasador”, a subliniat reprezentantul diplomatic al Statelor Unite. „Așadar, Statele Unite sunt îngrijorate”, a repetat Hans Klemm.

Leave a Reply