Asistăm, zilele acestea, la o mascaradă televizată, având-o în centru pe Ana Maria Pătru, preşedintă a Autorităţii Electorale Permanente. Fosta protejată a lui Băsescu este vizată de DNA în două dosare de corupţie cu un prejudiciu estimat la aproape 1 milion de euro. Trusturi de presă, cu mare audienţă, o prezintă pe Ana Maria Pătru drept victimă a unui sistem opresiv, condus de Laura Codruţa Kovesi, dintr-un motiv pe care nu îl înţeleg. Ştiţi părerea mea despre activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Am spus de nenumărate ori că sunt total împotriva practicilor DNA. Le consider demne de timpuri care nu ne fac cinste. De aici, însă, până la a o prezenta pe Ana Maria Pătru drept un înger căzut din ceruri e cale lungă. Consider, într-adevăr, total greşit ca procurorii să procedeze aşa cum au făcut-o, sunând copilul în timpul orelor, pentru a anunţa audierea mamei. Asta pornind de la prezumţia că afirmaţiile doamnei Anei Maria Pătru sunt adevărate.

Cât despre aducerea bunicii sale la DNA, aici lucrurile sunt destul de clare. Dacă ar fi avut un pic de decenţă, fosta şefă AEP ar fi evitat circul, refuzând ca bătrâna de 90 de ani să fie adusă în faţa procurorilor. Situaţia putea fi rezolvată foarte simplu, prin completarea unei cereri care ar fi permis audierea nonagenarei la domiciliu. Ana Maria Pătru a vrut însă, cu orice preţ, să joace rolul de victimă, fără să îi pese de nimic. A manipulat presa pentru a obţine simpatia publicului pe care l-a furat, sistematic, ani de zile. Acum, mă întreb dacă televiziunile au căzut, nevinovate, în această plasă.

Ciudat este că tocmai trusturile care sunt în război cu Kovesi au avut o astfel de abordare. Să zicem că este coincidenţă, deşi mi-e cam greu să cred acest lucru. Haideţi să analizăm lucrurile şi din altă perspectivă şi  să vedem de ce a fost chemată bunica Anei Maria Pătru la sediul DNA. În acte, bătrâna este trecută ca posesoare a unui teren de 130.000 de euro, în judeţul Ilfov.

Procurorii bănuiesc că respectivul teren este cumpărat din mita primită de fosta protejată a lui Băsescu de la firma SIVECO pe care a ajutat-o să obţină contracte cu AEP. Pe posturile de televiziune Antena 3 şi România Tv, Ana Maria Pătru încearcă să ne convingă de faptul că bunica ei a muncit din greu, să pună ban pe ban, pentru a cumpăra pământul acesta pe care urma să îl lase moştenire fiicei sale.

„Au citat-o pe bunica mea să vină la DNA Ploiești pentru terenul pe care i l-a lăsat prin testament mamei mele, terenul pe care s-a construit această casă, a familiei mele. Bunica mea a-mpărțit către toți copiii ei averea dar a lăsat-o prin testament până în momentul în care ea consideră că trebuie să ajungă în posesia copiilor. E și normal să facă acest lucru. Și-atunci mamei mele i-a revenit acest pământ pe care l-a cumpărat cu ajutorul ei și fiind pe numele bunicii mele, normal că și autorizația de construcție s-a făcut pe numele bunicii mele. Și de-aia săraca a trebuit să pătimească tot ce i s-a întâmplat astăzi la DNA: să fie citată, să se ducă, să dea explicații și să le vorbească procurorilor cum a muncit ea o viață întreagă să lase un teren unuia dintre copii și restul bunurilor pe care le mai are, celorlalți doi. Bunica mea are 3 copii, nu o are numai pe mama mea.”

Ce să zic, bunica Anei Maria Pătru este un exemplu pentru toţi pensionarii din România care nu au reuşit să se agonisească. Iată că până la urmă nu e atât de  greu să strângi 130.000 de euro.

În cazul în care nu vă mai aduceţi aminte exact cine este inocenta Ana Maria Pătru, permiteţi-mi să vă reamintesc: fost vicepreşedinte PDL Vâlcea, vicepreşedinte AEP la europarlamentarele din 2009. A fost fotografiată, în seara alegerilor, după închiderea urnelor, la aceeaşi masă cu Traian Băsescu, Elena Udrea, Monica Iacob Ridzi şi Vasile Blaga pentru a sărbători victoria Ebei la europarlamentare.

În 2016, a fost trimisă în judecată pentru traffic de influenţă şi spălare de bani. Tânăra ar fi primit de la Irina Socol, director SIVECO aproape 1 milion de euro, sumă pe care a încercat să o ascundă, cumpărând bunuri pe care le-a trecut pe numele cunoscuţilor. Bineînţeles, faptele trebuie dovedite, dar nu putem să negăm faptul că vorbim de foarte mulţi bani pentru o tânără, angajată la stat, care abia a trecut de vârsta de 30 de ani.

Marius Marin

Leave a Reply