Președintele PSD, Liviu Dragnea, a anunțat că șeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, va depune la Curtea Constituțională sesizarea privind dosarul Belina deschis de procurorii DNA. La circa o oră distanță, Tăriceanu a negat că s-ar fi luat vreo decizie în cursul întâlnirii pe care a avut-o cu liderul social-democrat. Până astăzi, planul coaliției la putere era ca sesizarea să fie concepută de ministrul Justiției, Tudorel Toader, și asumată de Guvernul Tudose. Cum acest lucru nu s-a întâmplat, gestul va fi asumat de liderul ALDE. În dosarul Belina este urmărit penal vicepremierul Sevil Shhaideh, iar în cazul ministrului Rovana Plumb procurorii au cerut încuviințarea Camerei Deputaților pentru a începe urmărirea penală.

Călin Popescu Tăriceanu l-a contrazis, ulterior, pe Liviu Dragnea, arătând că nu s-ar fi luat o decizie în privința sesizării Curții Constituționale, așa cum anunțase, cu circa o oră în urmă, șeful PSD.

„Nu am luat o astfel de hotărâre, dar pot să vă spun că am cerut serviciilor din cadrul Senatului, celor care sunt specialişti în drept constituţional, să facă o analiză, ceea ce ştiu că s-a făcut şi la nivelul Guvernului, pentru a constata dacă există o bază solidă pentru sesizarea Curţii Constituţionale în privinţa unui potenţial conflict între Guvern şi DNA”, a declarat Tăriceanu.

Liderul ALDE a mai spus că, după ce vor veni concluziile analizei făcute de specialiştii în drept constituţional ai Senatului, situaţia va fi discutată în Coaliţie şi abia apoi va fi luată o decizie.

Întrebat de ce s-a ajuns la această decizie din moment ce sesizarea către CCR trebuia scrisă de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, şi înaintată chiar de către Guvern, Dragnea a spus că a uitat să ceară o explicaţie.

Pe 29 septembrie, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că, atunci când ministrul Justiţiei va veni cu proiectul de sesizare, Guvernul va sesiza CCR în legătură cu anchetarea de către DNA a adoptării unor HG, liderul PSD adăugând: „dacă ministrul vine într-adevăr”.

Întrebat dacă va fi sesizată CCR pe această temă, Dragnea a răspuns: „Din moment ce ministrul Justiţiei a venit în Guvern şi a prezentat o serie de argumente care ar sta la baza acelei sesizări, înseamnă că sunt şanse să apară sesizarea”.

La rândul său, Tudorel Toader a declarat că decizia privind sesizarea CCR în legătură cu posibilitatea ca procurorii să ancheteze hotărâri de guvern revine Executivului, însă redactarea documentului este făcută de MJ şi ar putea fi gata până luni (2 octombrie – n.r.). Toader a precizat că judecătorii constituţionali vor trebui să precizeze dacă, în condiţiile în care deja Curtea a stabilit că procurorii nu pot face anchete în ceea ce priveşte ordonanţele, pot face astfel de anchete vizând hotărârile de guvern.

Procurorii DNA au început urmărirea penală împotriva vicepremierului Sevil Shhaideh, în dosarul „Belina”, pentru fapte comise pe vremea când era secretar de stat. În același dosar, DNA a cerut Camerei Deputaților încuviințarea urmăririi penale pentru ministrul Rovana Plumb (PSD).

Leave a Reply