Uniunea Creștin Democrată (CDU), partidul cancelarului, și aliații săi bavarezi din Uniunea Creștin Socială (CSU) “vor invita mai întâi FDP (liberali), apoi pe Verzi la 18 octombrie pentru discuții separate”, a spus Merkel, în fața presei, la Berlin.

“Apoi, vineri, 20 octombrie, vor avea loc discuții exploratorii cu toți partenerii”, a adăugat ea.

Angela Merkel a făcut acest anunț după ce a prezentat compromisul adoptat duminică seară cu aliații său bavarezi din CSU privind o politică de primire a solicitanților de azil mai restrictivă.

Ea este tot mai criticată de aripa de dreapta a familiei politice conservatoare CDU/CSU pentru victoria sa dezamăgitoare la alegerile legislative din septembrie și pentru avansul istoric al extremei drepte. În opinia detractorilor cancelarului, generozitatea mult prea mare a Germaniei, care a primit peste un milion de imigranți în 2015-2017, este cauza acestui rezultat amestecat.

“Pentru noi, ziua de ieri a fost importantă, deoarece trebuia ca CDU și CSU să ajungă la o poziție comună (…) în privința acestor negocieri” cu ecologiștii și liberalii, a recunoscut luni Angela Merkel.

Acest aranjament între conservatori riscă totuși să fie dificil de impus acestor potențiali parteneri de coaliție, ecologiștii arătându-se deja extrem de rezervați asupra acestui subiect.

“Poate că este poziția CDU/CSU, însă nu va fi și cea a unui viitor guvern”, a spus luni dimineață unul din copreședinții Verzilor, Cem Özdemir. “Sunt curios să văd cum vor încerca să ne vândă asta”, a adăugat el.

Discuțiile pentru formarea unei majorități guvernamentale vor dura cel mai probabil câteva luni, iar legislația din Germania nu prevede nicio dată limită. Până la formarea unui noi guvern, va rămâne în funcție actualul cabinet condus de Angela Merkel.

Însă în cazul în care cancelarul nu va reuși să formeze o coaliție, ar putea avea loc alegeri anticipate.

Ştefania Andreescu

Leave a Reply