Guvernul spaniol se găsește, marți, în fața unei situații fără precedent în istoria regatului. Liderul regiunii autonome Catalonia ar putea face o declarație unilaterală de independență în sesiunea parlamentului de la Barcelona.

Chiar dacă liderul catalan Carles Puigdemont va anunța că regiunea pe care o guvernează se separă de Spania, Executivul de la Maderid susține că s-a pregătit pentru toate situațiile posibile.

Colegii de partid ai liderului Carles Puigdemont vorbesc acum de o declarație de independență simbolică, urmată de negocieri la nivel internațional. Nici primarul Barcelonei, Ada Colau, apropiată de mișcarea secesionistă, nu mai crede în succesul imediat al referendumului de independență.

Reacția multor companii care au părăsit deja Catalonia de teama unei crize a redus intensitatea mișcării separatiste, dar guvernul catalan nu vrea să dezvăluie nimic înaintea sesiunii parlamentare care va avea loc marți după-amiază.

Carles Puigdemont nu mai poate prelungi această pierdere strategică de timp și trebuie să dea marți un răspuns care să-i liniștească pe catalani, dar mai ales pe spaniolii care susțin suspendarea autonomiei teritoriale în cazul unei declarații de independență.

Stefania Andreescu

Leave a Reply