Producătorul Harvey Weinstein este acuzat de actriţa italiană Asia Argento şi de alte două femei de viol, iar celor care susţin că au fost hărţuite sexual de el se alătură Gwyneth Paltrow şi Angelina Jolie. Soţii Obama şi-au exprimat dezgustul faţă de acest scandal, iar Hillary Clinton este „şocată de dezvăluiri”.

Într-un articol publicat marţi de New Yorker, actriţa italiană Asia Argento şi alte două femei susţin că Harvey Weinstein le-a violat.

Acuzaţiile aduse de femei au fost respinse de cineastul în vârstă de 65 de ani printr-o declaraţie transmisă prin purtătoarea lui de cuvânt, Sallie Hofmeister.

Ronan Farrow de la New Yorker a petrecut 10 luni intervievând 13 femei care susţineau că au fost hărţuite şi agresate de Weinstein.

Argento, fiica în vârstă de 42 de ani a regizorului Dario Argento, a spus că Weinstein a forţat-o în urmă cu 20 de ani să întreţină raporturi sexuale. Ea a precizat că nu a făcut nicio reclamaţie până acum de frică. „Ştiu că a distrus mulţi oameni înainte”, a spus ea.

Lucia Evans, actriţă aspirantă, a declarat că l-a întâlnit pe Weinstein la birourile Miramax, în 2004, şi că atunci el a silit-o să îi facă sex oral.

O altă femeie, care a preferat să rămână anonimă, a declarat pentru New Yorker că Weinstein a dus-o într-o cameră de hotel pentru o întâlnire. El s-a schimbat într-un halat de baie şi, spune ea, a violat-o.

Brad Pitt l-a înfruntat pe Weinstein

New York Times a publicat marţi declaraţii ale unor alte femei care îl acuză pe Harvey Weinstein de hărţuire sexuală. Între ele, Gwyneth Paltrow, protagonista filmului care i-a adus producătorului un premiu Oscar („Shakespeare in love”), Angelina Jolie şi Rosanna Arquette.

Gwyneth Paltrow avea 22 de ani şi obţinuse rolul în filmul „Emma”, care avea să îi aducă celebritatea. Weinstein, producător al filmului, i-a cerut să se întâlnească, înainte de începere filmărilor, în apartamentul unui hotel din Beverly Hills. Întâlnirea a culminat cu Weinstein încercând să o convingă pe Paltrow să meargă în dormitor pentru un masaj.

„Eram un copil, eram împietrită”, a declarat actriţa care i-a respins avansurile şi i-a povestit întâmplarea lui Brad Pitt, cu care avea o relaţie la acel moment. Actorul l-a înfruntat pe Weinstein, la o premieră de gală – i-a spus să nu o mai atingă vreodată pe Gwyneth Paltrow. Brad Pitt a confirmat cele întâmplate, prin reprezentantul său.

După acest episod, producătorul i-a spus lui Paltrow să nu mai povestească nimănui despre avansurile sale. „M-am gândit că o să mă concedieze”, a mai afirmat Paltrow.

Rosanna Arquette, care a jucat între altele în „Pulp Fiction”, o altă producţie a lui Weinstein, a povestit lucruri asemănătoare, la fel şi actriţa franceză Judith Godrèche şi Angelina Jolie.

„Am avut o experienţă nefericită cu Harvey Weinstein în tinereţea mea şi, drept rezultat, am ales să nu mai lucrez niciodată cu el şi i-am avertizat şi pe alţii”, a transmis Jolie într-un e-mail. „Acest comportament faţă de femei, în orice domeniu, orice ţară este de neacceptat”.

Actriţa l-a întâlnit pe Weinstein la finalul anilor 1990, pe când lucrau la filmul „Playing by Heart”. Într-o cameră de hotel, el i-a făcut avansuri pe care Angelina Jolie le-a refuzat.

De hărţuire îl acuză pe Weinstein numeroase alte femei care au lucrat cu el, iar reacţiile personalităţilor de la Hollywood şi nu numai  continuă să apară.

Fostul preşedinte al SUA Barack Obama şi soţia lui, Michelle, au transmis marţi un comunicat în care condamnă comportamentul lui Harvey Weinstein.

„Michelle şi cu mine am fost dezgustaţi de informaţiile apărute recent despre Harvey Weinstein. Orice bărbat care înjoseşte şi umileşte femeile într-o aşa manieră trebuie să fie condamnat şi tras la răspundere, indiferent de averea şi statutul lui”.

Malia Obama, fiica cea mai mare a celor doi, a activat ca intern al The Weinstein Co., anul acesta, înainte de a începe facultatea la Universitatea Harvard.

Clinton, susţinută financiar de producător, „şocată de dezvăluiri”

Oaspete obişnuit al Casei Albe în timpul mandatelor lui Bill Clinton şi Barack Obama, Harvey Weinstein a donat şi a strâns fonduri pentru democraţi. Începând cu anul 1990, el a reuşit să strângă aproximativ 1,5 milşioane de dolari pentru susţinerea candidaţilor şi a partidului şi a donat peste 100.000 de dolari Fundaţiei Clinton până în iunie 2017.

Hillary Clinton, care a beneficiat de fondurile colectate de Weinstein, a făcut o declaraţie marţi. Ea s-a arătat „şocată şi consternată de dezvăluiri”.

„Comportamentul descris nu poate fi tolerat. Curajul femeilor şi susţinerea celorlalţi sunt cruciale în încercarea de a stopa acest tip de comportament”, a transmis ea.

Cel puţin 12 oameni politici care au beneficiat de fonduri din partea lui Weinstein au donat banii unor organizaţii nonguvernamentale, după articolul apărut săptămâna trecută în New York Times.

Ştefania Andreescu

Leave a Reply