Uniunea Europeană și Marea Britanie nu au realizat ‘mari pași înainte’ în a cincea rundă de negocieri privind condițiile ‘divorțului’ lor, a declarat joi negociatorul-șef al Comisiei Europene, Michel Barnier.

‘În această săptămână am lucrat într-un spirit constructiv, am clarificat anumite puncte, fără însă a fi făcut mari pași înainte’, a constatat Barnier, într-o conferință de presă cu omologul său britanic, secretarul de stat pentru Brexit, David Davis.

În aceeași intervenție, negociatorul șef al UE a regretat ‘impasul extrem de preocupant’ în care se află, în opinia sa, discuțiile legate de ‘factura’ pe care va trebui să o achite Marea Britanie pentru ieșirea din UE. ‘În această chestiune suntem într-un impas care este extrem de preocupant’ atât ‘pentru miile de conducători de proiecte’ în Europa, cât și ‘pentru contribuabili’.

Barnier s-a declarat totuși convins că progrese decisive vor fi posibile în următoarele două luni, având în vedere că există voința politică.

Discuțiile din runda a cincea au fost ultimele înaintea summitului crucial al UE de pe 19-20 octombrie, de la care Londra speră că liderii europeni vor decide că s-au înregistrat progrese suficiente pentru deschiderea negocierilor privind viitorul relațiilor comerciale între UE și Marea Britanie.

Stefania Andreescu

Leave a Reply