Dacă lui Barack Obama nu i-au întins nici covorul roşu obişnuit în aceste situaţii, pentru Donald Trump chinezii s-au dat peste cap.

Steguleţe şi cor de copii, dineu şi plimbare în Oraşul interzis – niciun alt şef de stat străin nu a mai fost cinstit astfel după fondarea Republicii populare chineze, în 1949.

Preşedintele american a îndemnat China şi Rusia să exercite presiuni asupra Phenianului, pentru a determina regimul Kim Jong Un să renunţe la armele nucleare.

Preşedintele Xi Jinping şi soţia acestuia i-au aşteptat pe Donald şi Melania Trump la porţile „Oraşului interzis” şi au vizitat, împreună, complexul de palate unde s-a aflat, vreme de aproape o jumătate de mileniu, reşedinţa împăraţilor chinezi.

Într-o conferință de presă, susținută joi la Beijing, el a evidențiat „alchimia bună” pe care o are cu omologul său chinez, Xi Jinping, subliniind că există o soluție la dosarul nord-coreean, informează AFP.

„Întâlnirea noastră din această dimineață a fost excelentă (…). Am vorbit despre Coreea de Nord și cred, ca și dumneavoastră, că există o soluție”, a declarat liderul de la Casa Albă adresându-se gazdei sale.

Totodată Trump și-a mai îndulcit tonul în relația cu China, a promis să schimbe relațiile comerciale ”nedrepte”, dar nu a dat vina pe Beijing, relatează AP.

În plus, Trump a evocat necesitatea de dezvoltare a relațiilor comerciale între Washington și Beijing, insistând pe bunele relații cu Xi, cu care s-a arătat convins că va putea realiza „lucruri fantastice”.

Cooperarea între primele două puteri mondiale este „singura opțiune viabilă”, a subliniat la rândul său liderul de la Beijing. Acesta a anunțat înțelegeri comerciale cu SUA în valoare de 250 de miliarde de dolari, potrivit Bloomberg.

În același context, Donald Trump a calificat drept „unilateral și nedrept” schimbul comercial dintre SUA și China, dar nu l-a învinuit pe președintele Xi Jinping pentru acest fapt.

„Nu învinuiesc China. În cele din urmă, cine poate învinui o țară, pentru că încearcă să profite de o altă țară, în beneficiul cetățenilor ei?”, a spus Trump, în aplauzele publicului.

Comendariile vin după ce China și SUA au semnat o înțelegere în valoare de 250 de miliarde de dolari. Potrivit publicației The Independent, această măsură vine ca o metodă de a distrage atenția de la nemulțumirile investitorilor străini privind schimburile comerciale cu China.

Matt Rivers, corespondent CNN: „Urmează un dineu de stat chiar în interiorul Oraşului interzis, o onoare pe care niciun alt preşedinte american nu a mai primit-o vreodată, în epoca Chinei comuniste.”

Aşadar, după cum aprecia un analist, gazdele au pregătit pentru Donald Trump mai mult decât o vizită de stat obişnuită.

Înainte de sosirea în Beijing, Trump i-a adus laude gazdei sale, spunând că abia aşteaptă întâlnirea cu preşedintele Xi, „după marea victorie politică a acestuia”. Xi Jinping tocmai şi-a consolidat puterea, la Congresul Partidului comunist chinez.
Dincolo de onoruri şi felicitări, există destulă tensiune în relaţia Washington – Beijing.

În trecut, Trump a denunţat ceea ce el numeşte „practicile comerciale incorecte” ale Chinei. Dar liderul american are nevoie de sprijinul preşedintelui Xi Jinping ca să „domolească” măcar ameninţările nucleare ale regimului de la Phenian.

Miercuri, la Seul, într-un discurs în parlamentul sud-corean, Trump a cerut Chinei să rupă orice legătură cu Coreea de Nord. Regimul Kim Jong Un a interpretat atitudinea reţinută a Americii din trecut drept slăbiciune. Asta ar fi eroare de calcul fatală. Nu ne subestimaţi şi nu ne puneţi la încercare.

Trump a continuat cu o ofertă de pace. Totuşi, a folosit un limbaj care ar putea înfuria, o dată în plus, Phenianul.

Donald Trump: Coreea de Nord nu e Paradisul visat de bunicul tău, ci e Iadul în care nicio fiinţă nu merita să traiasaca! Şi totuşi, în pofida tuturor fărădelegilor pe care le-ai comis fata de Dumnezeu şi fata de oameni, îţi oferim calea către un viitor mai mult mai bun. Ăsta începe cu sfârşitul tuturor agresiunilor comise de regimul tău, cu sistarea verificabilă a testelor cu rachete balistice şi o completa denuclearizare.”

Stefania Andreescu

Leave a Reply