Congresmanul american Dan Lipinski susține că România este unul din puținii aliați democrați care nu se află încă în Programul Visa Waiver, dar că ar trebui ca acest lucru să se schimbe.

„Includerea României în Programul Visa Waiver ar spori cooperarea în domeniul securității, ar amplifica relațiile comerciale și economice și turismul reciproc. De la revoluția română din 1989, care a pus capăt guvernării autoritare comuniste, România a devenit un aliat ferm al Statelor Unite. În pofida acestui sprijin ferm pentru apărarea SUA și a Europei, România este unul dintre puținii aliați democrați care nu se află încă în Programul Visa Waiver”, se precizează într-un comunicat al oficialului american, postat pe site-ul Camerei Reprezentanților din SUA, potrivit Agerpres.

Democratul Lipinski, congresman de Illinois, mai apreciază că, după aderarea la NATO, în 2004, „România este un adevărat partener de securitate, unul dintre cei mai mari contributori la lupta din Afganistan, care a salutat staționarea forțelor SUA la Marea Neagră și care găzduiește noua brigadă multinațională a NATO”.

„Standardele de securitate ale programului includ schimbul de informații privind securitatea cu Statele Unite și anunțarea în timp util a pașapoartelor pierdute sau furate. Țările participante sunt de asemenea obligate să mențină un nivel sporit de combatere a terorismului, de aplicare a legii, de control la frontiere și de (respectare a unor) standarde de securitate a documentelor. România și-a dovedit angajamentul față de Statele Unite și NATO. Ar trebui să demonstrăm angajamentul nostru față de relația bilaterală prin includerea României în Programul Visa Waiver”, conchide congresmanul american.

Stefania Andreescu

 

 

Leave a Reply