O strângere de mână, câteva cuvinte schimbate din mers: Donald Trump și Vladimir Putin și-au intersectat pașii sâmbătă în Vietnam, fără ca totuși să-și facă timp pentru o adevărată întâlnire între patru ochi.

Interacțiunile între președintele american și omologul său rus fac obiectul unor intense speculații de două zile în orașul de coastă Da Nang, unde ei participă la Forumul de cooperare economică Asia-Pacific (APEC).

Moscova anunțase joi o întâlnire între cei doi lideri, Donald Trump însuși afirmase că se va întâlni cu liderul rus pentru a discuta despre Coreea de Nord. Dar vineri, Casa Albă a declarat, într-o oarecare confuzie, că nicio întâlnire oficială bilaterală Trump-Putin nu figura pe ordinea de zi.

În consecință, un dans diplomatic straniu, notează AFP. După o scurtă strângere de mână vineri seara și o alta sâmbătă dimineața, cei doi lideri au schimbat câteva vorbe, preț de câteva secunde, în prezența camerelor de filmat, în timp ce mergeau împreună cu omologii lor spre locul tradiționalei “fotografii de familie” a APEC.

În timpul campaniei, Donald Trump l-a acoperit cu elogii pe președintele rus. “Vom avea o relație formidabilă cu (Vladimir) Putin și cu Rusia”, spunea el.

Dar suspiciunile de complicitate între anturajul său și Kremlin și o serie de divergențe între cele două țări au întunecat considerabil imaginea.

În cele din urmă, fostul om de afaceri din New York și ex-șeful FSB (ex-KGB) au avut până acum o singură întâlnire reală: în Germania, în iulie, în cadrul G20.

Însă șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, și secretarul de stat american Rex Tillerson au avut sâmbătă o întâlnire mai oficială — însă doar pentru câteva minte — în cadrul summitului APEC.

Trump urmează să părăsească Da Nang sâmbătă după-amiază pentru a se deplasa la Hanoi, înainte de a duce în Filipine, ultima etapă a turneului său asiatic.

Kremlinul a difuzat sâmbătă dimineața un comunicat în care informează că președinții Rusiei și SUA, Vladimir Putin, respectiv Donald Trump, au aprobat după scurta lor discuție o declarație comună, pregătită dinainte de experți, în care se pronunță pentru continuarea eforturilor lor în lupta împotriva Statului Islamic în Siria până la înfrângerea acestuia, relatează Reuters și TASS.

Cei doi lideri și-au confirmat angajamentul față suveranitatea, independența și integritatea teritorială a Siriei și au chemat toate părțile implicate să participe activ la procesul politic de la Geneva.

Moscova și Washingtonul sunt de acord că nu există o soluție militară pentru conflictul din Siria, conform textului declarației comune publicat pe site-ul web al Kremlinului.

Leave a Reply