Poliția municipală din Barcelona a evaluat sâmbătă la 750.000 numărul participanților la o mare manifestație în acest oraș pentru a cere punerea în libertate a zece lideri separatiști plasați în detenție provizorie.

Manifestația, care a durat aproximativ două ore, a avut drept slogan: “libertate pentru prizonierii politici !”. Acțiunea s-a desfășurat la două săptămâni după votarea în Parlamentul Cataloniei a declarației de independență, rămasă fără efect și anulată de justiția spaniolă. Manifestația a fost convocată de două puternice organizații separatiste — Adunarea Națională Catalană (ANC) și Omnium — pentru a cere punerea în libertate a celor doi lideri ai lor încarcerați, precum și a opt foști membri ai guvernului catalan destituit în urma declarației de independență.

Un judecător madrilen a ordonat la 2 noiembrie plasarea în detenție provizorie a opt miniștri catalani demiși, într-o anchetă pentru ‘revoltă’ și ‘deturnare de fonduri’. Potrivit imaginilor televizate, manifestanții au umplut un întreg bulevard care duce spre plaja din Barcelona. Ei agitau pancarte cu sloganul ‘SOS democrație’ și numeroase drapele separatiste, scandând ‘libertate’. Pe cele două bannere din frunte, scrise în catalană, se putea citi ‘Libertate pentru prizonierii politici’ și ‘Suntem o republică’. Mobilizarea urmează să servească drept test pentru mișcarea separatistă, după eșecul declarației unilaterale de independență din 27 octombrie și înaintea alegerilor cruciale convocate în Catalonia de guvernul central pentru 21 decembrie.

Leave a Reply