Un cutremur cu magnitudinea de 7,3 s-a produs duminică seara în Irak, la graniţa cu Iranul. Epicentrul seismului a fost la 30 de kilometri de oraşul Halabjah din Irak, şi 72 de kilometri de localitatea Pāveh din Iran.  Cel puţin 328 de persoane şi-au pierdut viaţa în Iran, a anunţat Ministerul de Interne de la Teheran.

Cel mai grav afectat a fost districtul Sarpol-e Zahab county din provincia iraniană Kermanshah, aici fiind înregistrate aproximativ 97 de victime.

Principalul spital din acest district a suferit pagube majore în urma seismului, astfel că răniţi aduşi aici nu au putut fi trataţi, a anunţat un oficial din cadrul serviciilor de urgenţă iraniene.

Terenul muntos şi alunecările de teren provocate de seism îngreunează eforturile de căutare a supravieţuitorilor, au declarat oficialii iranieni.

Epicentrul seismului a fost la 30 de kilometri de oraşul Halabjah din Irak şi 72 de kilometri de localitatea Pāveh din Iran.

Mai multe oraşe iraniene au rămas fără electricitate, iar 35 de echipe de salvare au fost trimise în zonele grav afectate de cutremur. Ministrul iranian de Interne a precizat că minimum 14 provincii au raportat pagube însemnate şi pierderi de vieţi omeneşti.

Cutremurul a fost resimţit şi în Turcia, Qatar şi Israel.

Provinciile Kermanshah şi Ilam din vestul Iranului au fost grav afectate de cutremur în privinţa victimelor, iar cele mai mari pagube materiale au fost raportate în oraşele Qasr-e-Shirin, Ilam şi Kermanshah.

Ministerul iranian de Interne a precizat că obiectivele strategice, inclusiv infrastructura de petrol şi gaze, nu au fost afectate, dar se înregistrează probleme în privinţa furnizării de apă potabilă în mai multe regiuni.

În ultimele ore, au fost înregistrate 12 replici ale cutremurului iniţial, cu magnitudini între 3,6 şi 4,7 grade pe scara Richter.

Ştefania Andreescu

 

Leave a Reply