Președintele american Donald Trump s-a întâlnit luni, la Manila, cu premierul japonez Shinzo Abe și cu șeful guvernului australian Malcolm Turnbull pentru a discuta cu privire la o poziție unită împotriva amenințării programului nuclear nord-coreean.

Cei trei lideri s-au întâlnit în marja summitului anual al Asociației Națiunilor din Sud-Estul Asiei (ASEAN) din capitala Filipinelor.

Premierul australian Malcolm Turnbull a declarat că cele trei țări împărtășesc aceleași valori și doresc să se asigure că “regimul nord-coreean își va schimba poziția și va pune capăt provocărilor și amenințărilor care riscă să se transforme într-un conflict”.

“Pacea și stabilitatea au susținut prosperitatea a miliarde de oameni de-a lungul multor decenii și vom acționa pentru a ne asigura că o vom menține”, a adăugat el.

La rândul său, premierul japonez Shinzo Abe a afirmat că pentru cele trei țări “provocarea imediată o reprezintă situația din Coreea de Nord”.

“Cred că soluția este să menținem o cooperare trilaterală foarte strânsă astfel încât să oferim pace și stabilitate în zonă”, a spus el.

Pe de altă parte, președintele american Donald Trump a afirmat că au fost făcuți “pași importanți” în ceea ce privește negocierile comerciale și că va face un anunț în acest sens miercuri, la revenirea sa în Statele Unite.

“Am făcut multe progrese importante în domeniul comerțului”, a spus el. “Avem deficite aproape cu toată lumea. Aceste deficite vor fi reduse foarte rapid și substanțial”, a spus Trump, adăugând că turneul său în Asia a fost unul “foarte fructuos”.

Stefania  Andreescu

Leave a Reply