Scade tot mai mult vârsta minimă oficial acceptată pentru consimțământul sexual. Iar Parisul dă tonul și în ceea ce privește noua ordine amoroasă. Luni, ministrul francez al Justiției a declarat că vârsta de 13 ani „ar putea fi stabilită” ca vârstă minimă pentru consimțământul sexual.

Declarația ministrului francez vine după ce un tribunal penal din departamentul francez Seine-et-Marne a achitat marțea trecută un bărbat acuzat că a violat o fetiță de 11 ani. Instanța a apreciat căd că nu a existat „constrângere”, iar decizia a stârnit imediat un scandal uriaș în Franța.

Astfel, a fost relansată dezbaterea privind necesitatea de a stabili prin lege o vârstă a consimțământului la un act sexual.

„Chestiunea vârstei sub care consimțământul minorului este prezumat a nu exista este crucial, căci în mod evident există situații extrem de șocante și inacceptabile”, a declarat ministrul Justiției, Nicole Belloubet, citat de Le Figaro.

„Treisprezece ani este o limită acceptabilă. Trebuia ca și judecătorul să aibă capacitatea de a judeca situațiile individuale, însă ar putea fi stabilită vârsta de 13 ani.”

Stefania Andreescu

Leave a Reply