Donald Trump a iscat din nou o adevărată furtună mediatică după ce a republicat pe contul său de Twitter niște clipuri cu mesaj antimusulman preluate de la o organizație de extremă-dreapta. Polemica a depășit însă granițele americane și a provocat și o înfruntare diplomatică, foarte rară, între Statele Unite şi cel mai apropiat aliat al lor, Regatul Unit.

Premierul britanic Theresa May a catalogat repostarea pe Twitter a videoclipurilor antimusulmane provenind de la gruparea de extremă dreapta britanică Britain First drept „o eroare”. Donald Trump a răspuns aspru, miercuri seara, criticilor premierului britanic: ”@theresa_may nu-și îndrepta atenția asupra mea, concentrează-te asupra terorismului islamic radical distrugător din interiorul Regatului Unit. În ceea ce ne privește, noi stăm foarte bine!”, a scris Donald Trump într-un tweet adresat premierului Regatului Unit, aliatul istoric al Statelor Unite.

Numai că, la fel cum s-a mai întâmplat o dată chiar în cazul fiicei sale, Ivanka Trump, Donald Trump a greșit adresa destinatarului mesajului. Theresa May, scrisă prima dată ca @theresamay, nu este premierul Marii Britanii, ci este Theresa Scrivener, care nu are decât șase urmăritori pe Twitter.  Adevăratul destinatar, premierul britanic Theresa May, are contul de Twitter scris @theresa_may și are 419.000 de urmăritori.

Donald Trump și-a dat seama de greșeală după 20 de minute și a corectat mesajul, scrie Daily Telegraph.

„Britain First caută să dezbine comunităţile folosind declaraţii pline de ură care colportează minciuni şi aţâţă tensiunile”, a declarat un purtător de cuvânt al premierului Theresa May, comentând gestul „eronat” al președintelui american de a relua mesajul unor extremiști.

„Regatul Unit are o demnă istorie ca societate deschisă şi tolerantă, iar discursul urii nu are ce căuta aici”, a scris, de asemenea, pe Twitter, şeful diplomaţiei britanice, Boris Johnson.

Cele trei clipuri, din diverse surse, au fost postate pe Twitter de Jayda Fransen, vicepreşedinta Britain First, şi sunt intitulate „Un imigrant musulman tăbăceşte un olandez în cârje!”, „Un musulman distruge o statuie a Sfintei Maria!” şi „Mulţime islamistă împinge un adolescent de pe acoperiş şi-l bate până la moarte!”.

Acest din urmă clip datează din 2013 şi a fost filmat în Egipt în cursul unor manifestaţii împotriva fostului şef al armatei Abdel Fattah el-Sisi. El a fost folosit în procesul unui bărbat care a participat la violenţe. Este postat fără vreun context, la fel ca celelalte două, în scopul aparent de a generaliza împotriva musulmanilor şi islamului, indiferent de circumstanţele scenelor filmate.

O purtătoare de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders, a apreciat că nu veridicitatea clipurilor este subiectul. „Ameninţarea este reală, despre asta vorbeşte preşedintele: nevoia de securitate naţională şi de cheltuieli militare. Acestea sunt lucruri foarte reale, nu e nimic fals în acest subiect”.

Liderul Casei Albe a republicat filmulețele miercuri dimineaţa, între ora locală 6.35 (13.35, ora României) şi 6.45 (13.45, ora României), fără comentarii.

Ambasada Olandei în Statele Unite i-a răspuns lui Donald Trump pe Twitter, referitor la clipul care surprinde agresarea unui tânăr în cârje şi atribuită unui imigrant musulman. „Faptele trebuie să conteze. Autorul violenţelor din acest clip s-a născut şi a crescut în Olanda. El a primit şi ispăşit o pedeapsă potrivit dreptului olandez”, scrie ambasada pe contul ei de Twitter @NLintheUSA.

Donald Trump însuşi nu a spus un cuvânt despre controversă în cursul unei deplasări făcute în apropiere de Saint-Louis.

Jayda Fransen s-a felicitat, în schimb, pentru publicitatea oferită de Donald Trump şi a scris pe Twitter: „Dumnezeu să vă binecuvânteze, Trump! Să binecuvânteze America!”.

Britain First, care nu a obţinut vreun mandat în alegeri de când a fost înfiinţat ca partid, în 2011, de foşti membri ai Partidului Naţional Britanic (BNP), a făcut din musulmani una dintre principalele sale ţinte, organizând pichete în faţa moscheilor la care a arborat crucea creştină.

Fransen a fost condamnată în 2016 la plata unei amenzi după ce a insultat o femeie care purta vălul islamic în timpul unei „patrule creştine”.

Inclusiv jurnalistul britanic Piers Morgan, un susţinător al lui Donald Trump, a dezaprobat mesajele, pe Twitter.

„Domnule preşedinte, nu subestimaţi enormitatea a ceea ce aţi făcut”, a scris el. „Le-aţi spus de facto tuturor rasiştilor, intoleranţi, islamofobilor şi adepţilor supremaţiei albilor că sunteţi de partea lor”, a argumentat jurnalistul.

În Statele Unite, tweet-urile au amintit de campania prezidenţială din 2016, când candidatul Trump a propus închiderea frontierelor americane pentru musulmani.

„Eu cred că islamul ne urăşte. Există un fel de ură imensă acolo. Există o ură imensă. Trebuie să mergem până la capătul lucrurilor. Există o ură incredibilă împotriva noastră”, declara candidatul republican în martie 2016, într-un interviu pentru CNN.

„Preşedintele Trump spune clar bazei sale electorale că ea trebuie să urască islamul şi musulmanii”, a comentat miercuri Nihad Awad, directorul Council on American-Islamic Relations, o mare asociaţie americană de apărare a musulmanilor.

Iar numeroşi aleşi democraţi şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la concetăţenii lor musulmani. „Este şocant şi teribil să vezi atâta islamofobie din partea preşedintelui unei ţări care protejează libertatea religioasă şi în care trăiesc milioane de musulmani”, a declarat congresmenul democrat Don Beyer.

Stefania Andreescu

Leave a Reply