Secretarul de stat al SUA, Rex Tillerson, va vizita săptămâna viitoare, în perioada 4-8 decembrie, Bruxellesul (Belgia), Viena (Austria) și Parisul (Franța), a anunțat  purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Heather Nauert.

Vizita lui Tillerson începe pe 4 decembrie la Bruxelles, unde șeful diplomației americane va avea o întâlnire cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, după care va asista la reuniunea miniștrilor de externe ai alianței, pe 5 și 6 decembrie. Tillerson se va întâlni și cu șefa diplomației europene, Federica Mogherini, și cu omologii săi din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, cu care va discuta despre “marile chestiuni globale de cooperare”.

La 7 decembrie, la Viena, Tillerson va lua parte la consiliul de miniștri al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE). Totodată, șeful diplomației americane va purta discuții cu omologul său austriac, Sebastian Kurz, cu care va aborda teme precum “combaterea extremismului violent, reducerea proliferării nucleare, promovarea reformelor economice și democratice în Balcanii de Vest și adâncirea relațiilor bilaterale în sfera comerțului”, potrivit unui comunicat difuzat de Departamentul de Stat al SUA.

Ultima oprire a lui Tillerson va fi la Paris, unde se va întâlni cu “lideri importanți” cu care va discuta despre “cooperarea profundă în domenii de interes reciproc în întreaga lume, precum Siria, Iran, Liban, Libia, Coreea de Nord și Sahel, dar și alte chestiuni de interes bilateral”.

Stefania Andreescu

Leave a Reply