Curtea Supremă a SUA a autorizat aplicarea în totalitate a ordinului executiv în domeniul migraţiei emis de Donald Trump.

Este o victorie pentru preşedintele american care a apărat această măsură controversată în numele luptei împotriva terorismului, relatează AFP citată de Agerpres.

Decretul, în cea de-a treia versiune, a făcut obiectul unei bătălii judiciare intense de la sfârşitul lunii ianuarie, cu mai multe răsturnări în prima instanţă şi în apel la diverse jurisdicţii din ţară.

Trump a justificat cele trei decrete prin motive de securitate naţională, dar criticii şi judecătorii care au blocat succesiv aplicarea documentelor i-au reproşat că a vizat fără motiv şi în mod discriminatoriu zeci de milioane de musulmani.

Cea de-a treia versiune a textului, semnată la 24 septembrie, interzice permanent trecerea frontierei americane pentru cetăţenii din şapte ţări (Yemen, Siria, Libia, Iran, Somalia, Coreea de Nord şi Ciad) şi suspendă intrarea în ţară responsabililor guvernamentali venezueleni.

Stefania Andreescu

Leave a Reply