Majoritatea la putere a impus, în plenul Camerei Deputaților, atât continuarea dezbaterilor la modificările aduse Statutului judecătorilor și procurorilor, cât și un format ultra-rapid de discuție, ignorând toate solicitările opoziției.

Cu 153 voturi „pentru” și 75 voturi „împotrivă”, plenul Camerei a adoptat articolul propus de Comisia Iordache potrivit căruia: „Judecătorii și procurorii sunt obligați ca, în exercitarea atribuțiilor, să se abțină de la manifestarea sau exprimarea defăimătoare, în orice mod, la adresa celorlate puteri ale statului – legislativă și executivă”.

Majoritatea a votat și alin. 3 art. 7, potrivit căruia „Serviciilor de informații le este interzis să racoleze persoanele prevăzute de alineatul (1) ca lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori.

Încălcarea acestei interdicții este infracţiune împotriva independenței justiției și se pedepsește cu închisoare de la 5 la 10 ani. În cazul în care infracțiunea este comisă de un ofițer cu funcții de conducere sau la instigarea acestuia, limitelepedepsei se majorează cu jumatate.

Majoritatea a aprobat și alin. 1 art. 7, potrivit căruia „Judecătorii, procurorii, magistrații-asistenți, personalul de specialitate juridică asimilat acestora, personalul auxiliar de specialitate si personalul conex personalului de specialitate al instanțelor judecătorești și parchetelor nu pot fi lucrători operativi, inclusiv acoperiți, informatori sau colaboratori ai vreunui serviciu de informații”.

Forma a fost propusă de Uniunea Națională a Judecătorilor din România și a fost preluată de PSD, ALDE și UDMR.

Ședința a fost condusă de social-democrații Gabriel Vlase și Florin Iordache. Cei doi au tăiat de mai multe ori microfonul reprezentanților opoziției.

Înaintea dezbaterilor generale, majoritatea PSD-ALDE a respins și propunerea PNL de suspendare a ședinței plenului, precum și pe cea a USR de amânare a dezbaterilor asupra proiectelor referitoare la statutul judecătorilor și procurorilor și modificării Legii ANI.

 

Leave a Reply