Peste o sută de oameni au fost ucişi de furtuna tropicală care a lovit sudul statului Filipine, iar câteva zeci pe persoane sunt date dispărute.
Furtuna Tembin a provocat inundaţii şi alunecări de teren importante în mai multe părţi ale insulei Mindanao, cea mai sudică a statului Filipine. Două dintre cele mai afectate localităţi sunt Tubod şi Piagapo, unde mai multe case au fost îngropate. Tembin, cu rafale de vânt care au ajuns la 80 km/oră, a trecut de insula Mondanao şi se îndreaptă spre sudul Palawan continuându-şi traiectoria vestică. Tembin, cunoscută drept Vinta în Filipine, a lovit Mindanao vineri, iar în unele zone a fost declarată stare de necesitate. Oficiali au declarat că în Lanao del Norte au fost înregistrate cel puţin 62 de decese, alte 46, în Zamboanga del Norte, şi 18, în Lanao del Sur. Poliţia din Tobod, aflat în Lanao del Norte, a declarat pentru AFP că în oraş au fost înregistrate cel puţin 19 morţi. „Râul a crescut şi cele mai multe dintre case au fost luate de apă. Oraşul nu mai este acolo”, a spus un purtător de cuvânt, precizând că voluntarii sapă în noroi pentru a încerca să recupereze trupuri în satul Dalama. Un alt oficial a declarat pentru AFP că 10 oameni au murit în oraşul Piagapo, la 10 km est de Tubod.

Cei mai mulţi morţi au fost înregistraţi în oraşele Sibuco şi Salug. Căderea liniilor de cuminicaţii şi a alimentării cu energie electrică îngreunează eforturile de salvare. În următoarele trei zile, furtuna va ajunge şi în sudul Vietnamului. În urmă cu o săptămână, furtuna tropicală Kai-Tak a lovit centrul Filipine, lăsând în urmă zeci de morţi. Regiunea încă se reface după taifunul Haiyan, care, în 2013, a omorât 5.000 de oameni şi a afectat milioane.

Leave a Reply