O furtună puternică de iarnă este pe cale să lovească estul Statelor Unite, extinzând influenţele vremii glaciare de la această oră care a revendicat deja 11 vieți.

Analiștii spun că o scădere gravă a presiunii va duce la o furtună de iarnă explozivă de-a lungul estului Statelor Unite și care a adus, deja, zăpadă în Florida.

În prezent, SUA se află în cea de-a zecea zi de temperaturi de îngheţ record, care au început în jurul Crăciunului. Dar aşteptata furtună a determinat meteorologii să implementeze un nou termen: ciclon-bombă.

Serviciul Național de Meteorologie (NWS) a avertizat că “masa aerului arctic se va întinde din est şi până la două treimi din ţară, până la sfârșitul săptămânii”.

“Se așteaptă temperaturi foarte scăzute și vânturi îngheţate extrem de periculoase”, a precizat NWS.

Ce este un “ciclon bombă”?

Un “ciclon bombă” sau “bombă meteorologică” este un termen neoficial pentru ceea ce se numește ciclogeneză explozivă, potrivit BBC Weather.

Aceasta se întâmplă atunci când presiunea centrală a unui sistem de joasă presiune scade cu 24 millibari în 24 de ore și poate duce la dezvoltarea unor vânturi violente în jurul sistemului.

Vânturile pot fi destul de puternice pentru a doborî copacii și pentru a provoca daune structurale.

 

Tallahassee, oraş din nordul “Sunshine State”, s-a trezit miercuri sub un strat fin de zăpadă de 0,25 centimetri, prima ninsoare măsurabilă din 1989, potrivit Weather Channel.

Locuitorii din Florida, mai obişnuiţi cu uraganele decât cu zăpada, au ţinut să publice pe reţelele sociale fotografii cu zăpada care le acoperă piscinele şi sandalele.

Furtuna a dus deja la închiderea unor drumuri în nordul Floridei şi în sud-estul Georgiei, unde guvernatorul Nathan Deal a declarat stare de urgenţă în zona de coastă.

Guvernatorul Floridei, Rick Scott, a făcut apel la rândul său la locuitorii din nordul statului “să se pregătească de condiţii meteo extrem de nefavorabile, inclusiv la potenţiale depuneri de zăpadă, gheaţă sau căderi de grindină”.

Potrivit previziunilor, temperatura va scădea sub zero în Tallahassee în această săptămână, un frig ieşit din comun pentru Florida.

 

Leave a Reply