Coasta de est a Statelor Unite se confruntă de aproape două săptămâni cu un val de ger polar, iar acum a fost lovită și de o furtună puternică numită chiar „ciclon-bombă”. Cel puțin 17 oameni și-au pierdut viața din cauza condițiilor meteo extreme, iar traficul aerian și rutier a fost grav afectat, relatează AFP și BBC News.

Aproximativ 60 de milioane de oameni se află în calea acestei furtuni, despre care meteorologii au avertizat că este una severă. Coasta de est a SUA se confruntă cu un val de ger polar, dar și cu o furtună severă care aduce viscol.

Traficul aerian a fost dat peste cap de condițiile meteo. Aproximativ 4.000 de zboruri au fost anulate, aeroporturile din Newark şi cel din Boston, fiind cele mai afectate – peste 60% dintre zboruri fiind anulate la primele ore ale zilei.

Totodată, școlile din New York, Boston, Philadelphia au fost închise ca măsură de precauție, în contextul în care sunt așteptate să se înregistreze recorduri de temperaturi negative.

Sunt așteptate între 15 şi 30 de centimetri de zăpadă la New York şi până la 45 de centimetri în zona Boston, în nord-est.

„Căderi abundente de zăpadă şi condiţii de viscol sunt posibile pe o parte a coastei atlantice a Statelor Unite până în regiunea Noua Anglie”, în zona de nord-est a ţării, a atenţionat Serviciul american de meteorologie (NWS).

În Manhattan, străzile au fost acoperite cu zăpadă și doar câțiva pietoni au avut curaj să înfrunte frigul și să meargă pe jos pe faimosul pod Brooklyn, notează AFP. Deși termometrele arătau 6 grade în timpul dimineţii, în Manhattan, temperatura resimţită a fost de circa minus 15 grade Celsius. Astfel, primarul din New York, Bill de Blasio, i-a sfătuit pe oameni să nu circule și să ia „foarte în serios” prognozele meteorologice.

În anumite zone de coastă din Massachusets s-au înregistrat deja inundații, iar meteorologii au avertizat că va dura câteva zile ca oceanul să se retragă.

„Meteorologii nu sunt obişnuiţi să utilizeze termenul ‘viscol’ pentru această regiune”, a declarat guvernatorul statului Massachusetts, Charlie Baker, care a punctat că situația va fi dificilă în aproape tot statul. Zeci de mii de oameni au rămas fără curent electric în Virginia, iar Georgia și Carolina de Sud unde temperaturile au scăzut considerabil.

„Această furtună ar putea provoca rafale de vânt puternice şi dăunătoare care ar putea doborî copaci şi/sau provoca întreruperi ale alimentării cu energie electrică” ca urmare a căderii stâlpilor electrici, a avertizat NWS în buletinul său.

Ciclonul-bombă va mai aduce câteva zile de temperaturi extrem de scăuzute. În New York sunt așteptate valori maxime de minus 11 grade și de până la minus 14 grade în noaptea de sâmbătă spre duminică.

Leave a Reply