Preşedintele american Donald Trump a respins vineri planul propus de un grup de senatori republicani şi democraţi cu privire la situaţia tinerilor intraţi clandestin în SUA şi beneficiari ai programului DACA (Deferred Action for Childhood Arrival), aşa-numiţii ‘Dreamers’, transmite Reuters.

În opinia lui Trump, planul nu prevede finanţarea corespunzătoare a zidului de-a lungul graniţei cu Mexic şi este ‘un mare pas înapoi’.

‘Aşa-zisul acord bipartizan DACA prezentat ieri mie şi unui grup de senatori şi congresmeni republicani a fost un mare pas înapoi’, a scris Trump pe Twitter, la o zi după ce grupul declara că a ajuns la un acord privind protejarea tinerilor imigranţi ‘Dreamers’ de deportare.

Potrivit acestei propuneri, afirmă Trump în postarea sa, Statele Unite ‘ar fi forţate să preia un mare număr de persoane din ţări cu criminalitate ridicată care o duc rău’.

Donald Trump a abrogat în septembrie programul DACA, creat în 2009 şi care a permis unui număr de 690.000 de tineri intraţi ilegal în SUA pe când erau minori să studieze şi să muncească în legalitate, protejându-i de expulzare.

Preşedintele şi-a amânat însă până în martie decizia pentru a da timp Congresului să găsească o ‘soluţie permanentă’ pentru această categorie de tineri.

Marţi, cu prilejul unei reuniuni la Casa Albă, Trump le-a cerut congresmenilor să găsească un compromis privind imigraţia şi punerea în legalitate a situaţiei acestor ‘Dreamers’. El a mai declarat că este deschis unei reforme mai ample asupra legislaţiei privind imigraţia, care ar viza circa 11 milioane de alţi imigranţi ce trăiesc în ilegalitate, cu condiţia ca democraţii să accepte o întărire a securităţii la frontiere, inclusiv construcţia unui controversat zid la graniţa cu Mexicul.

Leave a Reply