Ministerul Afacerilor Externe (MAE), prin Ambasada României la Madrid şi Consulatul General al României la Sevilla, a urmărit îndeaproape evenimentele desfăşurate în localitatea Pedrera, provincia Sevilla, încă de la declanşarea acestora, şi menţionează că, de la începutul tensiunilor, în 6 ianuarie, nu au fost înregistrate solicitări de asistenţă consulară.

“Reprezentanţii Consulatului General al României la Sevilla s-au aflat în legătură permanentă, încă de la producerea incidentului, cu subdelegatul Guvernului din Sevilla, cât şi cu comunitatea românească din Pedrera, de o manieră proporţională cu amploarea evenimentelor”, se arată într-o precizare a MAE.

În prezent, menţionează ministerul, situaţia din localitate se înscrie în parametrii normali, autorităţile locale şi comunitatea gestionând cu responsabilitate momentele de tensiune. ”De menţionat că nu au fost înregistrate solicitări de asistenţă consulară în această perioadă”, precizează MAE.

Ambasada României la Madrid şi Consulatul General al României la Sevilla menţin în atenţie situaţia din Pedrera, pentru a se asigura de respectarea drepturilor cetăţenilor români din localitate, se mai arată în precizarea MAE.

Sâmbăta trecută au fost raportate altercaţii în oraşul spaniol Pedrera între localnici şi cetăţeni români, după un accident rutier urmat de o agresiune ai cărei autori au fost români.

Trei români aflaţi într-un autoturism implicat într-un accident rutier uşor au agresat doi spanioli aflaţi în cealaltă maşină în timpul disputei ce a urmat. Cei trei români au fost arestaţi, dar gestul lor a provocat furia unor localnici din Pedrera, care au ieşit în stradă cerând să se ia măsuri împotriva comunităţii de români din acest oraş situat aproape de Sevilla.

Unii protestatari au devenit violenţi şi au distrus şi răsturnat autoturisme ale românilor. Forţele de ordine au intervenit şi au arestat şapte protestatari.

Primarul din Pedrera, Manuel Nogales, a cerut populaţiei “să nu ia justiţia în propriile mâini” şi să lase autorităţile să-şi facă treaba. “Şi mie mi-ar plăcea să văd oameni împuşcaţi. (…) Dar nu putem face acest lucru”, a spus el, sub tensiunea momentului, în faţa unui grup de localnici vehemenţi, idee pe care a repetat-o de mai multe ori.

Manuel Nogales a admis ulterior că a folosit un limbaj “foarte nefericit”, dar secretara generală a Partidului Socialist spaniol (PSOE) din Sevilla, Verónica Pérez, i-a cerut “demisia imediată” într-o postare pe Twitter, în care a inclus şi o înregistrare video cu secvenţe ce conţin respectivele declaraţii ale lui Manuel Nogales. Acesta a refuzat să-şi dea demisia.

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP) a anunţat, joi, că o delegaţie oficială se va deplasa “de urgenţă” la Sevilla, pentru a analiza cazul comunităţii româneşti din localitate.

Leave a Reply