Steve Bannon, fost consilier pentru Strategii Politice al preşedintelui SUA Donald Trump, a transmis în timp real Casei Albe, prin intermediul avocatului, întrebările pe care le-a primit în cursul audierilor din Camera Reprezentanţilor în ancheta contactelor cu Rusia, afirmă surse citate de AP.

Steve Bannon a fost audiat marţi de Comisia pentru Informaţii a Camerei Reprezentanţilor în investigaţia privind presupusele contacte între echipa de campanie a lui Donald Trump şi Moscova.

Conform unor surse citate de agenţia Associated Press, Bill Burck, avocatul lui Steve Bannon, a cerut Casei Albe consultanţă juridică prin telefon, în timp real, pe parcursul audierilor. De la Casa Albă i s-a transmis să nu răspundă întrebărilor despre activitatea sa în echipa de tranziţie sau în timp ce era consilier prezidenţial pentru Strategii Politice.

Nu este clar cu cine a comunicat avocatul lui Steve Bannon la Casa Albă.

În schimb, alte surse au declarat pentru CNN că Steve Bannon a ajuns la un acord cu echipa procurorului special Robert Mueller prin care va coopera mai mult în investigaţia privind presupusele contacte cu Rusia, pentru a evita astfel convocarea pentru a depune mărturie în faţa juraţilor unei instanţe federale.

Săptămâna trecută, Steve Bannon a primit citaţie din partea procurorului special Robert Mueller pentru a depune mărturie în faţa juraţilor unei instanţe federale despre posibile contacte cu Rusia. Este prima dată când Robert Mueller recurge la convocarea unui suspect într-o instanţă federală pentru a cere informaţii despre activităţile echipei preşedintelui Donald Trump. Însă citarea la o instanţă federală ar putea fi o tactică de negociere, explică surse judiciare. Robert Mueller îi va permite lui Steve Bannon să evite situaţia dacă acesta le va furniza anchetatorilor informaţii detaliate despre contactele apropiaţilor lui Donald Trump cu Moscova.

Biroul Federal pentru Investigaţii (FBI), Senatul SUA şi Camera Reprezentanţilor anchetează cazul ingerinţelor Rusiei în campania electorală şi presupuse contacte între apropiaţi ai preşedintelui Donald Trump şi oficiali ruşi, iar procurorul special Robert Mueller coordonează investigaţiile. Cel puţin trei membri ai fostei echipe de campanie electorală a preşedintelui Donald Trump – Paul Manafort, Rick Gates, George Papadopolous – sunt inculpaţi în investigaţia din SUA privind ingerinţele Rusiei.

Congresul SUA trebuie să se consulte cu Preşedinţia de fiecare dată când solicită informaţii confidenţiale care ar putea intra sub incidenţa prerogativelor executive, afirmă Sarah Sanders, purtătorul de cuvânt al Casei Albe.

Întrebată în cursul unei conferinţe de presă despre refuzul fostului consilier prezidenţial Steve Bannon de a răspunde unor întrebări în timpul audierilor din Camera Reprezentanţilor, Sarah Sanders a răspuns: “De fiecare dată când sunt audieri care implică Preşedinţia, Congresul trebuie să se consulte cu oficiali de la Casa Albă înainte de obţinerea materialelor confidenţiale”.

Leave a Reply