Patru persoane au murit joi, în urma deraierii unui tren, în apropiere de Milano. Din primele informaţii, accidentul s-a produs în urma unei defecţiuni a unui macaz, însă o anchetă este în plină desfăşurare. Cel puțin zece persoane au fost rănite grav și aproape o sută mai ușor. Incidentul a avut loc la ora locală 7.00 (8.00, ora României) .

Majoritatea persoanelor rănite au fost transportate la Spitalul Municipal din Monza.

La locul accidentului au ajuns mai multe ambulanţe şi echipe de descarcerare. Trenul efectua o cursă între oraşele Milano şi Cremona. Autorităţile locale au anunţat întârzieri ale trenurilor pe această rută. Compania feroviară Ferrovie dello Stato a anunţat că trenul regional a deraiat la gara Pioltello Limito, situată la aproximativ 40 de kilometri de Milano.

Evacuaţi unul câte unul pe tărgi, răniţii cel mai grav au primit primele îngrijiri pe un câmp, la câteva zeci de metri de locul accidentului.

Jurnaliştii erau ţinuţi într-un câmp, la aproximativ 100 de metri de locul dramei, unde trei elicoptere aşteptau să evacueze răniţi, în timp ce alt elicopter survola zona.

Unul dintre răniţi, cu hainele rupte, acoperit într-o pătură termică şi purtând o mască de oxigen pe faţă, a fost transportat către un elicopter, potrivit unei jurnaliste AFP.

Potrivit primelor imagini publicate de pompierii italieni, cel puţin un pasager era blocat în scaun, blocat de plafonieră şi peretele vagonului deformat de impact.

O mamă a povestit cotidianului La Repubblica faptul că fiica sa a sunat-o în momentul accidentului. ”Mamă, ajutor, trenul este pe cale să deraieze”, a avut ea timp să-i spună mamei sale. De atunci, telefonul ei nu mai răspunde, a declarat mama.

Potrivit unor mărturii culese de presa italiană, trenul a început să se zguduie puternic, ca şi cum ar fi trecut peste pietre. A urmat o frână foarte brutală, iar trenul a deraiat.

Parchetul de la Milano a deschis o anchetă, iar potrivit presei anchetatorii au început să-l interogheze pe conductor.

Pasagerii erau în principal oameni care se duceau la serviciu în centrul capitalei economice italiene şi studenţi.

Acest tren, alcătuit din şase sau opt vagoane potrivit unor surse, aparţine companiei regionale lombarde Trenord, deţinută în părţi egale de grupul public Trenitalia şi Ferrovie Nord Milano (FNM), o întreprindere feroviară care operează în principal în nordul peninsulei.

Nu sunt români printre victime, din primele informaţii

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat, joi, la începutul şedinţei de Guvern, că, până în prezent, pe lista cu victimele accidentului de la Milano nu figurează niciun cetăţean român.

”Din păcate, a fost un accident feroviar la Milano. La ora actuală continuă operaţiunile de descarcerare, dar este cert până acum că sunt doi morţi şi zece răniţi. Pe lista respectivă nu figurează niciun cetăţean român”, a spus ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, la începutul şedinţei de Guvern.

El a mai precizat că angajaţii serviciului consular român de la Milano s-au deplasat la locul accidentului, au luat legătura cu autorităţile locale şi sunt pregătiţi să ofere asistenţă consulară.

”Aşteptăm să vedem dacă după continuarea procedurilor de descarcerare o să fie cumva şi vreo victimă din punctul nostru de vedere. Până acum, aşa cum am mai spus, nu există niciun fel de informaţie în legătură cu faptul că unii cetăţeni români ar putea fi implicaţi în acest tragic accident”, a adăugat Meleşcanu.

 

 

Leave a Reply